Ευρωζώνη: Σε υψηλά έξι ετών η οικονομική ανάκαμψη

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών κινήθηκε η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη, με τη Γαλλία να κάνει την έκπληξη ξεπερνώντας τη Γερμανία. Το β' τρίμηνο του έτους ξεκίνησε δυναμικά, υποδηλώνοντας επέκταση της ανάκαμψης της οικονομίας.

Αύξηση σημείωσαν οι δείκτες PMI μεταποίησης και υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών ενώ η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έφτασε σε υψηλό δεκαετίας.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI της IHS Markit «σκαρφάλωσε» στο 56,7 τον Απρίλιο από 56,4 τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας την υψηλότερη ανάγνωση από τον Απρίλιο του 2011. Οι οικονομολόγοι του Bloomberg προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.

«Η ισχύς της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο μας εξέπληξε και αυτό είναι ακόμη καλύτερο. Είναι μια ανάπτυξη με πολύ ευρεία βάση», εξήγησε ο Chris Williamson, ανώτατος επιχειρηματικός οικονομολόγος στη Markit.

Αναφερόμενος στις γαλλικές εκλογές είπε πως «θέτουν το υψηλότερο βραχυπρόθεσμο ρίσκο για τις οικονομικές προοπτικές, αλλά στην πορεία προς τις κάλπες, η ψυχολογία στις επιχειρήσεις έχει βελτιωθεί». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αλλού στην περιοχή της ευρωζώνης, ο ρυθμός επέκτασης έχει επιταχυνθεί κοντά σε υψηλό 10 ετών, θωρακίζοντας την ανοδική τάση».

Ο οικονομολόγος ανέφερε ότι τα τελευταία αυτά στοιχεία, αν έχουν διάρκεια, υπαινίσσονται οικονομική ανάπτυξη 0,7% για το δεύτερο τρίμηνο.
Πιο συγκεκριμένα, ο PMI για τον μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης διαμορφώθηκε σε 56,8 τον Απρίλιο από 56,2 τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων για 56. Η ανάγνωση είναι η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2011.

Ο υποδείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση αυξήθηκε σε 58 από 57,5 τον Μάρτιο, επίσης στα υψηλότερα από τον Απρίλιο του 2011. Ο υποδείκτης για τη μελλοντική παραγωγή του τομέα διαμορφώθηκε σε 66,9 από 66,6 τον Μάρτιο.

Ο PMI για τον τομέα των υπηρεσιών ενισχύθηκε σε 56,2, από 56 τον Μάρτιο και έναντι μέσης πρόβλεψης για 56, άλλη μία μέτρηση που άγγιξε τα υψηλότερά της από τον Απρίλιο του 2011.

Ο υποδείκτης για την απασχόληση στον τομέα παρέμεινε αμετάβλητος στο 54,4, ωστόσο το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2007.

Στο μεταξύ, ο σύνθετος PMI της Γαλλίας τον Απρίλιο σημείωσε υψηλό εξαετίας στις 57,4 μονάδες, ευρισκόμενη για πρώτη φορά από το 2012 πάνω από τη Γερμανία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της IHS Markit.

Συγκεκριμένα, ο γαλλικός ο σύνθετος PMI εκτοξεύτηκε σε υψηλά 71 μηνών, στο 57,4. Ο δείκτης για τη μεταποίηση βρέθηκε σε υψηλά 72 μηνών, στο 55,1, και ο PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε 57,7, σε υψηλά 71 μηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα