Ευρωζώνη: Μείωση των εξαγωγών τον Ιανουάριο

Μείωση των εξαγωγών και αύξηση των εισαγωγών σημειώθηκε στην ευρωζώνη τον μήνα Ιανουάριο, βάζοντας ερωτηματικά στις αναφορές άλλων δεικτών για επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Eurostat, οι εξαγωγές αγαθών από την ευρωζώνη μειώθηκαν 0,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 4,1%.

Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης μειώθηκε στα 15,7 δισ. ευρώ από τα 23,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Χωρίς την εποχική προσαρμογή, η ευρωζώνη εμφάνισε εμπορικό έλλειμμα 600 εκατ. δολαρίων τον Ιανουάριο, εμφανίζοντας πλεόνασμα 4,8 δισ. ευρώ στον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Η οικονομία της ευρωζώνης έχει αναπτυχθεί από το μέσον του 2013, αλλά με ήπιο ρυθμό που έχει αφήσει την ανεργία σε υψηλό επίπεδο και τον πληθωρισμό αδύναμο.

Η πτώση των εξαγωγών δεν είναι η πρώτη εξέλιξη που υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης ίσως να μην κερδίσει έδαφος στο α΄ τρίμηνο, από τη στιγμή που τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής εμφάνισαν απροσδόκητη πτώση τον Ιανουάριο.

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων θα αποδυναμώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες φέτος, από τη στιγμή που οι μισθοί δεν αναμένεται να αυξηθούν σε ικανοποιητικό βαθμό, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες.

Σε κάθε περίπτωση, η πτώση του Ιανουαρίου στις εξαγωγές είναι μια ανησυχητική εξέλιξη και αποδίδεται κυρίως στη Γαλλία, όπου οι πωλήσεις σε αγοραστές εκτός ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 19,7% σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα