ΕΥΔΑΠ: Συνεχίζει ακάθεκτη τις διακοπές νερού

Της Μαριάννας Τζάννε

Την τακτική του μαστιγίου και του καρότου υιοθετεί η ΕΥΔΑΠ στους καταναλωτές αφού από τη μία διαγράφει οφειλές στους ανήμπορους και δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και από την άλλη, κόβει μαζικά το νερό ακόμη και για λογαριασμούς πάνω από τα 100 ευρώ, πλήττοντας κυρίως τις μισθώσεις. Η πρακτική που ακολουθεί από τον περασμένο Μάιο κόβοντας την παροχή νερού ακόμη και για μικρές οφειλές όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί αλλά εντείνεται, βάζοντας τους καταναλωτές σε μεγάλες

περιπέτειες με οικονομικές και πρακτικές προεκτάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η ΕΥΔΑΠ διέκοψε το νερό σε πελάτη που δεν είχε εξοφλήσει δόση διακανονισμού 23 ευρώ με ημερομηνία πληρωμής στις 29 Σεπτεμβρίου. Aν και μεσολάβησε Σαββατοκύριακο στις 2 Οκτωβρίου βγήκε εντολή διακοπής. Την επομένη, ο καταναλωτής πλήρωσε την οφειλή του, όμως στις 6 του μήνα έγινε η ανάθεση της διακοπής και στις 10 κόπηκε το νερό, επτά μέρες μετά την πληρωμή της δόσης.

Η ΕΥΔΑΠ έχει σκληρύνει την στάση της και στον τομέα των διακανονισμών. Όσοι έχουν δύο ακυρωμένους διακανονισμούς λόγω μη πληρωμής οφειλών για να μπουν σε καινούριο, χρειάζεται να προκαταβάλλουν το 10% του ποσού. Εάν δηλαδή η οφειλή είναι 2.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλουν 200 ευρώ. Όσοι έχουν τρεις διακανονισμούς στο ενεργητικό τους υποχρεούνται να καταβάλλουν το 15% της οφειλής. Στους ιδιοκτήτες ακινήτων, η διακοπή γίνεται πάνω από τα 500 ευρώ εάν όμως χρωστούν σε δόσεις πάνω από 100 ευρώ, ο διακανονισμός ακυρώνεται. Ο καταναλωτής θα πρέπει επίσης να υπολογίσει και τα έξοδα διακίνησης φακέλου και τα τέλη διακοπής, τα οποία ανέρχονται σε 37,20 ευρώ, ενισχύοντας τα ταμεία της εταιρείας.

Η ΕΥΔΑΠ διαθέτει 2.058.486 πελάτες. Στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της τρέχουσας περιόδου αύξησε κατά 6% τις προβλέψεις επισφαλών πελατών σε 54 εκ. ευρώ από 51,6 εκ. ευρώ το 2016. Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2016, οι απαιτήσεις από πελάτες είχαν μειωθεί αλλά διατηρούνταν σε υψηλά επίπεδα στα 203 εκ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο (εξάμηνο 2017), οι ρυθμίσεις οφειλών δήμων ήταν ύψους 9,1 εκατ. ευρώ. Επίσης είχαν χορηγηθεί δάνεια προσωπικού ύψους 6,3 εκατ. περίπου. Κατά το πρώτο εξάμηνο, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 20,3 εκατ. ευρώ από 12,2 εκατ ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 67%. Ωστόσο τα ΕΒΙΤDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων), υποχώρησαν κατά 33% και ανήλθαν σε 29 εκ. ευρώ από 43,2 εκ. ευρώ το α΄εξάμηνο του έτους. Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση κατά 1,7% και διαμορφώθηκε στα 151,8 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα