Ευ. Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βεβαίως κανένα ηθικό φραγμό

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βεβαίως κανένα ηθικό φραγμό και τυχοδιωκτισμός του μπορεί να εμφανισθεί με οποιαδήποτε μορφή τόνισε ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα #είδηση.

Ερωτηθείς για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ

- Δημοκρατική Παράταξη είχε καταθέσει στην προηγούμενη Βουλή πρόταση νόμου για την εισαγωγή της απλής αναλογικής, ενώ τόνισε πως παρήλθε η εποχή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και χρειάζονται συνεργασίες και συναινέσεις με ουσιαστικό περιεχόμενο και καθαρή γραμμή.

«Εμείς είμαστε πάντα υπέρ της συνεργασίας όλων των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στις οποίες τώρα θέλει να ανήκει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν όμως παράταιρο ιθύνουσα δύναμη μιας τέτοιας συνεργασίας να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που εξαπάτησε πολιτικά την κοινωνία. Η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ είναι πλέον αισθητική. Είναι φίλοι και όχι απλώς συνεργαζόμενοι πολιτικά. Κάνουν διακοπές μαζί», δήλωσε ο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει τη ψήφο στα 17 ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως το Σύνταγμα επιτρέπει κάτι τέτοιο.

«Βεβαίως δεν νοείται εκλογική ενηλικότητα χωρίς αστική και χωρίς ανάλογες ρυθμίσεις σε όλα τα πεδία της έννομης τάξης. Αυτά όμως δεν γίνονται ως πολιτικό τέχνασμα της κυβέρνησης αλλά ως αποτέλεσμα σοβαρής κοινωνικής συζήτησης», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το αν γίνονται προσπάθειες οικειοποίησης του κεντρώου χώρου σε μία προσπάθεια να αφήσουν στο περιθώριο το ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως στην Ελληνική πολιτική ιστορία και παράδοση το Κέντρο είναι ταυτισμένο με την δημοκρατική παράταξη, με έναν χώρο κατεξοχήν προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό που από τη μεταπολίτευση και μετά ταυτίζεται σταδιακά - μέσω της μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ - με το χώρο της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βεβαίως κανένα ηθικό φραγμό. Ο τυχοδιωκτισμός του μπορεί να εμφανισθεί με οποιαδήποτε μορφή. Όμως ο κ. Τσίπρας τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αριστερά που τον είχε υποψήφιο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014. Τώρα βλέπουν ίσως κάποιοι τον κ. Ολαντ να καλεί τον κ. Τσίπρα στις συναντήσεις των σοσιαλιστών - μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νομίζουν ότι αυτό είναι ο προθάλαμος της ένταξης στη σοσιαλδημοκρατία», τόνισε.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε πως με τις επαφές αυτές ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, ούτε η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλάζει πλεύση ούτε ανανεώνεται. «Ακόμη περισσότερο με τις επαφές αυτές δεν υποκαθίσταται ούτε η τρόικα, ούτε το ΔΝΤ, ούτε το Eurogroup, ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κυρίως δεν υποκαθίστανται οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών που συγκαθορίζουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως το μήνυμα Πιτέλα έχει στόχο να βοηθήσει την Ελλάδα, και όχι την ιδεολογικά και αξιακά ετερόκλητη και αποκρουστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

«Είναι επίσης Ιταλός. Θέλει να προλάβει πιέσεις προς την πατρίδα του μέσα στους μηχανισμούς οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης. Πρέπει να κατανοούμε τους πραγματικούς συσχετισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλα τα κρίσιμα θέματα κρίνονται διακυβερνητικά, δηλαδή διακρατικά», δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα