Εργασιακό αλά γαλλικά το Σεπτέμβριο – Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή για τις βέλτιστες πρακτικές

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Με νέες απαιτήσεις στα εργασιακά αναμένεται να «εμπλουτίσουν» την ατζέντα της διαπραγμάτευσης οι δανειστές με οδηγό τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» οι οποίες αναζητούνται στο πλαίσιο του έργου της 8μελους διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει θεσπίσει το Υπ. Εργασίας σε συμφωνία με τους θεσμούς.

Στην επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα στο Άμστερνταμ προεδρεύει ο Ολλανδός οικονομολόγος Γιαν φαν Ουρς και συμμετέχουν δύο γερμανοί και μόνο ένας Έλληνας , ο καθηγητής κ. Ιωάννης Κουκιάδης.

Το πόρισμα της επιτροπής θα παραδοθεί το Σεπτέμβριο προκειμένου

να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Η καυτή ατζέντα των εργασιακών που (πρόκειται για τα ίδια μέτρα πάνω κάτω που προκαλούν θύελλα στη Γαλλία) περιλαμβάνει αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, στον καθορισμό του κατώτατου μισθού , στο τρόπο απόφασης για την προκήρυξη απεργίες , στο λόκ άουτ και στα προνόμια των συνδικαλιστών.

Το ΔΝΤ που κατηγορείται από την κυβέρνηση για ιδεοληψία σε σχέση με τα εργασιακά , δεν αποκλείεται με αφορμή την μνημονιακή υποχρέωση για καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους από το 2017 , να ανοίξει θέμα κατάργησης τριετιών ακυρώνοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε ελπίδα για ενίσχυση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Με βάση το μνημόνιο οι τριετίες παραμένουν «παγωμένες» τουλάχιστον για 10 χρόνια έως το 2022 μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

Ετσι όσοι αμείβονται με το κατώτατο ημερομίσθιο των 586 ευρώ, για κάθε τριετία εργασιακής εμπειρίας αυξάνεται κατά 58 ευρώ έως τα εννέα έτη και για τους έγγαμους εργαζόμενους, υπάρχει μία επιπλέον προσαύξηση ύψους 58 ευρώ. Για τα επόμενα χρόνια οι εργαζόμενο , ακόμα κι αν έχουν δεκαετίες στο επάγγελμά τους θα συνεχίσουν να χάνουν 58,61 έως 175,82 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο οι τριετίες έχουν μπει στο στόχαστρο του ΟΟΣΑ το οποίο σε έκθεση του για την Ελλάδα επισημαίνει πως «η αναθεώρηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα της παραγωγικότητας και με λογική δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της προσαύξησης προϋπηρεσίας. Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται με την προϋπηρεσία, μία μοναδική περίπτωση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, (στην Ελλάδα) κάτι που καθιστά τον ισχύοντα κατώτατο μισθό υψηλότερο».

Το ΔΝΤ επιμένει στην περεταίρω ευελιξία της αγοράς εργασίας με αιχμή την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο. Σήμερα το αίτημα για ομαδικές απολύσεις συζητείται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και η τελική υπογραφή να μπαίνει από το γενικό γραμματέα.

Ακόμη η ατζέντα περιλαμβάνει την αλλαγή πλαισίου σε σχέση με την προκήρυξη απεργιών, καθώς και την εφαρμογή του λοκ άουτ (προσωρινό κλείσιμο μιας επιχείρησης από τον εργοδότη ως αντίδραση σε απεργία των εργαζόμενων).

Keywords
Τυχαία Θέματα