Έρευνα στην κινεζική τράπεζα ICBC στη Μαδρίτη για ξέπλυμα χρήματος

Μέλη της ισπανικής Πολιτοφυλακής (Guardia Civil, GC) ερευνούν σήμερα ένα παράρτημα της ICBC, της μεγαλύτερης τράπεζας της Κίνας, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται σε βάρος της τράπεζας για ξέπλυμα 40 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοινώθηκε από την Πολιτοφυλακή.

Η Πολιτοφυλακή "διεξάγει έρευνα στην

έδρα της ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) Europe SA σχετικά με την ευθύνη της σ' ένα φερόμενο αδίκημα ξεπλύματος χρημάτων", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

έρευνα έδειξε πώς, από το παράρτημα της Μαδρίτης, διευκολυνόταν η εισαγωγή στο χρηματοοικονομικό κύκλωμα κεφαλαίων προερχόμενων από φερόμενα αδικήματα λαθρεμπορίου, σε βάρος του δημόσιου ταμείου".

Η τράπεζα φέρεται ότι διευκόλυνε το ξέπλυμα χρημάτων από εμπόρους που εισήγαν είδη χωρίς να τα δηλώνουν, κάτι που συνιστά λαθρεμπόριο, και δεν δήλωναν τα κέρδη, εξ ου και η φορολογική απάτη."

Στη συνέχεια, χωρίς να βεβαιωθεί ότι τα κεφάλαια που κατετίθεντο στους λογαριασμούς της είχαν νόμιμη προέλευση, τα έστελνε στην Κίνα, κάτι που συνιστά, εφόσον αποδειχθεί, ξέπλυμα χρημάτων. Τα ποσά ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 40 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Πολιτοφυλακή.

Μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα εξήγησε από την πλευρά της πως ο ευρωπαϊκός οργανισμός Europol, ο οποίος επιτρέπει στις αστυνομίες της ΕΕ να ανταλλάσσουν πληροφορίες, συμμετέχει στην έρευνα που διεξάγεται από έναν δικαστή της Πάρλα, στην περιφέρεια της Μαδρίτης, επειδή ο ίδιος μηχανισμός ενδέχεται να υφίσταται και σε άλλες χώρες.

Ορισμένα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε συλλήψεις, όμως η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από την Πολιτοφυλακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα