Έρευνα κατά στελεχών της LafargeHolcim για το εργοστάσιο στη Συρία

Υπό έρευνα των γαλλικών αρχών τελούν στελέχη της LafargeHolcim, σχετικά με το γεγονός ότι μονάδα της εταιρείας παρέμεινε ανοιχτή και μετά το ξέσπασμα του εμφύλιου πολέμου στη Συρία.

Συγκεκριμένα, η έρευνα γίνεται κατά τριών προσώπων της γαλλοελβετικής τσιμεντοβιομηχανίας, κατόπιν καταγγελιών ότι ο όμιλος βοήθησε στη χρηματοδότηση τρομοκρατών στη Συρία, σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

Οι

δύο εξ αυτών είναι πρώην στελέχη της εταιρείας στη Συρία, ενώ ο τρίτος είναι πρώην επικεφαλής του τομέα ασφάλειας της Lafarge, ο οποίος εξακολουθεί να εργάζεται γι' αυτήν.

Οι εν εξελίξει έρευνες αποτελούν την τελευταία εξέλιξη σε ένα σκάνδαλο που έχει ήδη οδηγήσει στην απομάκρυνση του CEO της LafargeHolcim που δημιουργήθηκε το 2015 μετά από συγχώνευση ύψους 41 δισ. ευρώ μεταξύ της γαλλικής Lafarge και της ελβετικής Holcim.

To εργοστάσιο που συνέχισε να λειτουργεί και μετά το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου, τελικά εκκενώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014. Τον περασμένο Μάιο η LafargeHolcim είχε παραδεχτεί ότι είχαν ληφθεί «απαράδεκτα μέτρα» ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της μονάδας στη Συρία, μεταξύ των οποίων πληρωμές μεσαζόντων, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργία; της από ένοπλες ομάδες.

Η εταιρεία συμπλήρωσε ότι κάποια εκ των στελεχών της ήταν ενήμερα για πιθανές παραβιάσεις του επιχειρηματικού ηθικού κώδικα. Ωστόσο, παρά τις έρευνες, ο όμιλος δεν έχει ακόμα δηλώσει αν θεωρεί ότι κατευθύνθηκαν κεφάλια σε τρομοκράτες του Isis.

Ο Eric Olsen, πρώην CEO της LafargeHolcim, αποχώρησε τον Ιούλιο του 2017, δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει καμιά εμπλοκή στο θέμα.

Όπως σημειώνουν οι FT, το γεγονός ότι διεξάγεται επίσημη έρευνα κατά τριών στελεχών, σημαίνει ότι οι εισαγγελικές αρχές πιστεύουν ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δίωξη, σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα