Επιστρέφει το μέτρο της απόσυρσης έως τέλος Ιουνίου

Του Κωστή Πλάντζου

Να επαναφέρει στη ζωή το μέτρο της απόσυρσης των ΙΧ που έχει λήξει ουσιαστικά από την πρωτοχρονιά σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να φέρει διάταξη νόμου μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα που θα δίνει εξάμηνη παράταση στην διορία απόσυρσης ΙΧ και αγοράς καινούργιου, με όφελος από 300 έως και 2.800

ευρώ κατά περίπτωση.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου στο newmoney.gr η σχετική διάταξη είναι ήδη έτοιμη και θα είχε κατατεθεί. Αυτή προβλέπει τετράμηνη παράταση, αρχομένης από 1ης Ιανουαρίου 2016, με προοπτική και επιπλέον παράτασης για άλλους δύο μήνες. Ωστόσο επειδή δεν πρόλαβε να κατατεθεί πριν κλείσει η Βουλή για τις γιορτές, εξετάζεται το ενδεχομένο να προβλεφθεί «μια και έξω» εξάμηνη παράταση, χωρίς άλλη επέκταση του μέτρου.

Για μετά τον Ιούνιο πάντως, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία, προτίθεται να σχεδιάσει ένα νέο σύστημα κινήτρων που θα διαθεχτεί το μέτρο, το οποίο όμως θα στηρίζεται σε νέα δεδομένα και ενδεχομένως να μην είναι το ίδιο «γενναιόδωρο» με αυτό που ίσχυε.

Η προηγούμενη διαδικασία απόσυρσης έληξε τυπικά στο τέλος του 2015 χωρίς να ανανεωθεί, όπως ως πέρυσι γινόταν. Κάλυπτε όσους είχαν παραδώσει το όχημά τους πριν τις 20 Δεκεμβρίου, ενώ το νέο ΙΧ έπρεπε να έχει εισαχθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Καθώς όμως η σχετική διάταξη είχε μείνει στο συρτάρι, πλέον όφελος απόσυρσης έχουν μόνον όσοι έχουν ή προμηθευτούν «αποσυρόχαρτο» έως του έτους 2015, και μόνον για ελάχιστα αυτοκίνητα που έχουν ήδη εκτελωνιστεί από τις εταιρίες εισαγωγής. Στην πράξη, τα διαθέσιμα οχήματα που προσφέρουν όφελος απόσυρσης είναι λιγοστά και νέες παραγγελίες δεν δικαιούνται της επιδότησης.

Η εκκρεμότητα αυτή προκαλεί ασφυξία στην αγορά, καθώς οι επιχειρηματίες του κλάδου δεν μπορούν να δεχτούν παραγγελίες εφόσον οι πελάτες δεν γνωρίζουν στα σίγουρα αν δικαιούνται το όφελος και ποια είναι η τελική τιμή του αυτοκινήτου που θα αποκτήσουν.

Η απόσυρση περιλαμβάνει παλαιά αυτοκίνητα ταξινόμησης ως και 31 Δεκεμβρίου 2001 αλλά δεν αποκλείεται να διευρυνθεί η χρονική περίοδος.

Η απόσυρση προβλέπει απαλλαγή 50% έως 100% από το τέλος ταξινόμησης του καινούργιου οχήματος, βάσει του κυβισμού του νέου προς ταξινόμηση αυτοκινήτου.

Το όφελος, διαμορφώνεται:

- Μέχρι 300 ευρώ, αν αποκτηθεί αυτοκίνητο μέχρι 900 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία έως 6.000 ευρώ.
- Μέχρι 960 ευρώ, αν αποκτηθεί αυτοκίνητο από 901 μέχρι 1.400 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία έως και 8.000 ευρώ.
- Μέχρι 1.430 ευρώ, αν αποκτηθεί αυτοκίνητο από 1.401 μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία έως και 11.000 ευρώ
- Μέχρι 2.800 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 1.601 μέχρι και 2.000 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα