Επιστήμονες ανακάλυψαν μία νέα μέθοδο για να κάνουν τα «γερασμένα κύτταρα... πιο νέα»

Ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση της γήρανσης έρχεται μία ομάδα επιστημόνων στο Τέξας, η οποία, ανακάλυψε μία νέα μέθοδο που μπορεί να «κάνει τα γερασμένα κύτταρα... πιο νέα».

Πιο συγκεκριμένα, με επικεφαλής τον Dr. John Cooke, η ομάδα από το Medical Methodist Medical Center του Χιούστον έχει αναπτύξει μια νέα μέθοδο που στοχεύει σε κάτι τελείως πρωτοποριακό- την επιμήκυνση

των τελομερών.

Τα τελομερή είναι το τελευταίο άκρο των χρωμοσωμάτων μας και είναι υπεύθυνα για την διατήρηση της ακεραιότητας του DNA μας. Αυτά, με την πάροδο του χρόνου συρρικνώνονται και εξασθενούν.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, εξέτασαν και προσπάθησαν να θεραπεύσουν τα παιδιά που πάσχουν από Progeria- μία σπάνια γενετική ασθένεια, η οποία «κλέβει» την παιδική ηλικία των μικρών μας φίλων, κάνοντας τους να φαίνονται σαν ηλικιωμένους.

Η ασθένεια αυτή πλήττει πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά στον κόσμο, γεγονός που αναγκάζει τους επιστήμονες να δράσουν πιο γρήγορα, καθώς η μέση διάρκεια ζωής ενός παιδιού με Progeria είναι 13 χρόνια.

O Dr. Cooke επισημαίνει: «Πολλά από τα πράγματα που συμβαίνουν σε αυτά τα παιδιά με επιταχυνόμενο ρυθμό, συμβαίνουν σε όλους μας».

Τα παιδιά με Progeria συχνά πεθαίνουν από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια όταν είναι ακόμα έφηβοι και ο Dr. Cooke ανέφερε ότι επιθυμεί να αναπτύξει μια θεραπεία για να βοηθήσει όσους πάσχουν από αυτήν την ασθένεια.

Οι υπάρχουσες θεραπείες, σύμφωνα με τον ίδιο, προσθέτουν μόνο ένα ή δύο χρόνια στη ζωή τους, ενώ προσθέτει:

«Σε αυτό το έργο, δείχνουμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε τα κύτταρα από τα παιδιά με Progeria νεότερα και αυτό που δείξαμε είναι ότι όταν αντιστρέψουμε αυτή τη διαδικασία της μείωσης των τελομερών - όταν επιμηκύνονται τα τελομερή - τότε θα μπορούν να αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τη γήρανση».

Η ομάδα χρησιμοποίησε μια νέα μέθοδο που ονομάζεται RNA therapeutics που κωδικοποιεί την τελομεράση, μια πρωτεΐνη που μπορεί να επιμηκύνει τα τελομερή, σε δοκιμασμένα κύτταρα για μια περίοδο μερικών ημερών.

Οι ειδικοί βρήκαν ότι αυτό ήταν αρκετό για να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής τους.

Ο Dr. Cooke είπε ότι όλοι οι γηρασμένοι δείκτες στα κύτταρα, βελτιώθηκαν μέσω της νέας θεραπείας.

Η ικανότητα πολλαπλασιασμού ενός κυττάρου ήταν «αξιοσημείωτα βελτιωμένη», ενώ η παραγωγή φλεγμονωδών πρωτεϊνών, που δημιουργούνται από παλιά κύτταρα, «αντιστράφηκε».

Ο ίδιος καταλήγει: «Δεν περίμενε κανείς να δει μια τέτοια δραματική επίδραση στην ικανότητα των κυττάρων να πολλαπλασιάζονται».

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα