«Επενδύουν» στα ακίνητα των σούπερ μάρκετ οι δύο μεγαλύτερες ΑΕΕΑΠ

Της Στεφανίας Σούκη

Επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους ως οι μεγαλύτεροι ''παίκτες'' που τοποθετούνται, εν μέσω γενικότερης αβεβαιότητας, στο εγχώριο real estate, οι δύο ισχυρότερες, ως προς τον όγκο των χαρτοφυλακίων τους, εγχώριες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται τώρα ευκαιρίες αυτή τη φορά στο χώρο των σούπερ μάρκετ.

Η πρώτη μεγάλη κίνηση έρχεται από την Grivalia Properties AEEAΠ, η οποία έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα...

μπαράζ επενδύσεων και αναδεικνύεται ''πρωταθλήτρια'' στο κομμάτι των εξαγορών. Μετά τις ανακοινώσεις στις αρχές του έτους για την πρώτη τουριστική επένδυση στον Παναμά μέσω της θυγατρικής Grivalia Hospitality αλλά και της περασμένης Παρασκευής για την αγορά δύο ακινήτων σε Λεωφόρο Συγγρού (στα πρώην γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και της Media Markt) και Κηφισίας (επίσης κατάστημα της Μedia Markt), η εταιρεία τοποθετείται ακόμη πιο ''δυνατά'' στο εγχώριο real estate, αποκτώντας το χαρτοφυλάκιο των 16 ακινήτων της Ζήνων Ακίνητα με τα 16 καταστήματα ανά την Ελλάδα του ομίλου Μαρινόπουλου σε τιμές... distressed. Η εταιρεία αναδεικνύεται έτσι ως η πλέον δραστήρια από τις αρχές του νέου έτους στην εγχώρια αγορά ακινήτων, ρόλο τον οποίο είχε παίξει και το 2016 πραγματοποιώντας μερικές από τις σημαντικότερες συμφωνίες της περασμένης χρονιάς (αγορά του Arcania Business Center κ.α.).

Ο χώρος των σούπερ μάρκετ φαίνεται ότι προσελκύει και τον έτερο μεγάλο ''παίκτη'' στον τομέα των Επενδυτικών Ακινήτων, την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η οποία επίσης πραγματοποίησε σημαντικές αγορές το 2016 και βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε επαφές για την απόκτηση έτερου χαρτοφυλακίου ακινήτων: Κατά τις πληροφορίες, το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αφορά καταστήματα ιδιοκτησίας τρίτου, τα οποία είναι μισθωμένα στον όμιλο Σκλαβενίτη. Από πλευράς της Πανγαία είναι γνωστό ότι θέλει να αντλήσει κεφάλαια από την αγορά με σκοπό καταρχάς την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της και την ενίσχυση της διασποράς της μετοχικής της βάσης, κίνηση ωστόσο, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω του γενικότερου οικονομικού κλίματος.

"Ο ρόλος των ελληνικών ΑΕΕΑΠ είναι πολύ σημαντικός για το εγχώριο real estate ειδικά κατά τη σημερινή συγκυρία, με το σκεπτικό ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα σημαντικό εργαλείο ιδιαίτερα στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, συμβάλλοντας ώστε να μην απαξιωθεί περαιτέρω η αγορά", αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του εγχώριου real estate προσθέτοντας ότι οι ελληνικές Επενδυτικές Ακινήτων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως ''αντίβαρο'' στα ξένα επενδυτικά funds τα οποία έρχονται στην Ελλάδα με σκοπό να τοποθετηθούν σε καλά επαγγελματικά ακίνητα, προσφέροντας όμως χαμηλότερες τιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα