Επάνοδος των τραπεζών στις αγορές για €2 δισ.

Ζητούμενο η ενίσχυση της ρευστότητας, η αύξηση των κεφαλαίων, η απεξάρτηση από τον ELA και η επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Την επιστροφή τους στις αγορές ομολόγων με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και των κεφαλαίων τους, τη μείωση της εξάρτησής τους από τη χρηματοδότηση του ELA, αλλά και την αποστολή ενός θετικού μηνύματος προς την επενδυτική κοινότητα, ετοιμάζουν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Τις σχεδιαζόμενες εκδόσεις ομολόγων που μπορεί να φτάσουν

το 1,5 – 2 δισ. ευρώ, δρομολόγησε η επιτυχής έξοδος του Δημοσίου στις αγορές με 5ετές ομόλογο και άντληση 3 δισ. ευρώ.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, την επιστροφή της στις αγορές ομολόγων έως το τέλος του έτους εξετάζει η Εθνική Τράπεζα. Όπως δήλωσε αρμόδιο στέλεχος της τράπεζας, η Εθνική σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές, με την έκδοση καλυμμένων ομολόγων (covered bonds) στο δ’ τρίμηνο του 2017, τονίζοντας ότι το timing θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά και θα πραγματοποιηθεί ως ένα πρώτο βήμα για την ανάκτηση της πρόσβασης της τράπεζας στις αγορές.

Η Εθνική προετοιμάζεται για έκδοση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες και ήδη έχει πραγματοποιήσει επαφές. Ο CEO της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης έχει επισημάνει ότι έπρεπε να προηγηθεί μια επιτυχής κίνηση του Δημοσίου ώστε να ακολουθήσει ο τραπεζικός κλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη Moody's η Εθνική θα είναι πιθανόν η πρώτη εκ των συστημικών τραπεζών που θα απεξαρτηθεί πλήρως από τη χρηματοδότηση του ELA.

Τα ποσά που θα επιδιώξουν να αντλήσουν μέσω καλυμμένων ομολόγων, δηλαδή ομόλογα που καλύπτονται από χαρτοφυλάκια δανείων, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κυμαίνονται από 300 ως 500 εκατ. ευρώ εκάστη. Επαφές με διεθνείς επενδυτές πραγματοποιούν και η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς ενώ η Αlpha Βank, η οποία πήρε την έγκριση από τους μετόχους της να προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού ύψους 500 εκατ. ευρώ, όταν και όποτε η διοίκηση κρίνει ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Και το 2014 οι τράπεζες είχαν ακολουθήσει το ελληνικό Δημόσιο, με την τότε επιστροφή της χώρας στις αγορές, προχωρώντας σε ομολογιακές εκδόσεις μέσω των οποίων άντλησαν τότε 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η έκδοση ομολόγων από τις τράπεζες το 2014 ήταν η πρώτη από το 2009.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι τραπεζίτες, κρίσιμης σημασίας είναι να επιτευχθεί μια διατηρήσιμη βελτίωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία μέσω της ταχείας εφαρμογής και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

BofA: Αναπόφευκτη η συρρίκνωση των τραπεζών

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η BofA σε έκθεσή της προβλέπει απομόχλευση και περαιτέρω συρρίκνωση για τις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας σύσταση «underperform» και για τις τέσσερις.
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της, το παράδειγμα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας δείχνει πως η ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών περνά μέσα από τη συρρίκνωσή τους και ότι καθώς θα ανακάμπτουν θα πρέπει να προχωρήσουν σε απομόχλευση, με μικρότερα χαρτοφυλάκια δανείων, χαμηλότερα κέρδη και ως εκ τούτου μικρότερη λογιστική αξία.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου, μια δημόσια bad bank που θα αγόραζε στοιχεία ενεργητικού στη λογιστική τους αξία θα βοηθούσε και θα είχε θετική επίπτωση στην εμπιστοσύνη.

Η BofA υποβαθμίζει την τιμή-στόχο της μετοχής της Αlpha σε 1,83 ευρώ από 2,33 και της Εθνικής σε 0,32 ευρώ από 0,36. Την ίδια στιγμή αναβαθμίζει την τιμή-στόχο για την μετοχή της Πειραιώς σε 4,62 ευρώ από 4 προηγουμένως και της Eurobank σε 0,94 από 0,8 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα