Εντυπωσιακό ριμπάουντ στις αγορές που «συμβιβάζονται» με τον Τραμπ

Εντυπωσιακό ριμπάουντ κατέγραψαν χθες το βράδυ αλλά και σήμερα το πρωί οι αγορές, μετά την νίκη Τραμπ, καθώς οι επενδυτές επαναξιολογούν τη στάση τους για τον νέο πλανητάρχη και εξετάζουν τα σχέδιά του για την οικονομία.

Η απότομη πτώση που κατέγραψαν οι παγκόσμιες αγορές χθες περιορίστηκε από την ενωτική πρώτη ομιλία του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία κατάφερε να φέρει την ηρεμία. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σκοπεύει να ρίξει πάνω από 500 δισ. δολάρια σε αμερικανικές υποδομές και να μειώσει τη φορολογία.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν

ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή λόγω αβεβαιότητας για τις νέες κινήσεις του.

«Θα υπάρξει βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα μετά την νίκη Τραμπ, όπως στο Brexit. Αλλά αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο κακό όσο περίμενε ο κόσμος. Θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις και δημοσιονομικά κίνητρα. Αυτό θα είναι καλό για τα εταιρικά κέρδη και τις μετοχές» σχολιάζει ο Joshua Crabb, επικεφαλής ασιατικών αγορών στην Old Mutual Plc.

Στις ασιατικές αγορές σήμερα το πρωί, οι δείκτες καταγράφουν ράλι μετά τη μεγαλύτερη πτώση από το Brexit, χάρη στην άνοδο των βιομηχανικών μετάλλων, ενώ τα ομόλογα υποχώρησαν.

Ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε σε νέο υψηλό από τον Φεβρουάριο (+3%) χάρη στην άνοδο των πρώτων υλών.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 σταθεροποιούνται μετά από έντονες διακυμάνσεις κατά την τελευταία συνεδρίαση, όταν και υποχώρησαν έως και 5% (Limit down). Ανοδικά κινούνται και τα futures των ευρωπαϊκών αγορών.

Ο ιαπωνικός δείκτης καταγράφει άνοδο 6%-7% και το γεν υποχωρεί έναντι του δολαρίου στα 105,62.

«Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξάνονται εξαιτίας των δεσμεύσεων για δημοσιονομικές δαπάνες από τον Τραμπ. Αυτό έχει συμβάλλει στην άνοδο του δολαρίου έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, ειδικά του γεν και του ευρώ. Η αποδυνάμωση του γεν έχει βοηθήσει τις ιαπωνικές μετοχές να κινηθούν υψηλότερα και να διαγράψουν τις χθεσινές απώλειες» σχολιάζει ο Anthony Darvall, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην easyMarkets.

Ο αυστραλιανός δείκτης ενισχύθηκε πάνω από 3%, χάρη στις ενεργειακές μετοχές (+3,3%) και τις μετοχές πρώτων υλών (+5,75%). Ο δείκτης χρυσού υποχώρησε κατά 4,8%.

Ενδεικτικά, η BHP Billiton και η Rio Tinto Group κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά κέρδη 9% στο Σίδνεϊ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2009.

Άνοδο πάνω από 2% κατέγραψαν και οι αγορές στην Κίνα και τη Νότιο Κορέα.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος ανήλθε στο limit up, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Ο χαλκός ενισχύθηκε κατά 2,7%.

«Τα δημοσιονομικά κίνητρα του Τραμπ και τα θετικά κινεζικά στοιχεία δίνουν ώθηση στον χαλκό» σημειώνει ο Xiao Fu, επικεφαλής εμπορευμάτων στην Bank of China.

Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύθηκε κατά 0,5% στα 45,49 δολάρια το βαρέλι, μετά την αύξηση των αποθεματικών για δεύτερη συνεχή εβδομάδα.

Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε σήμερα κατά 0,74% στα 1.287,2 δολάρια η ουγγιά. Χθες, μετά από «άλμα» 5%, ως επενδυτικό καταφύγιο, το πολύτιμο μέταλλο έχασε όλα του τα κέρδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα