Έντονες ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη - Στο -2% ο FTSE MIB με «βουτιά» στις ιταλικές τράπεζες

Ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές με «οδηγό» τις μεταλλευτικές μετοχές και τις αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν εκ νέου τα κέρδη τους.

Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι BHP Billiton Ltd και η Glencore Plc μετά την πτώση των τιμών εμπορευμάτων, ενώ στις αυτοκινητοβιομηχανίες η BMW AG «οδηγεί» την πτώση.

Ο πανευρωπαϊκός

Stoxx 600 υποχωρεί 0,7% στις 340,4 μονάδες, οδεύοντας προς εβδομαδιαία πτώση 1,2%.

«Νομίζω ότι η αγορά υπερτιμήθηκε και πλέον διορθώνει. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι για να ανέβει ξανά υψηλότερα χρειαζόμαστε κάποια καθησυχαστικά στοιχεία. Δεν θα με εξέπληττε αν έβλεπα μια παύση στα τρέχοντα επίπεδα, ίσως και μια μικρή διόρθωση» εκτιμά ο James Buckley, διαχειριστής κεφαλαίων στην Baring Investment Services Limited.

Οι μετοχές ανέκαμψαν χθες από τα χαμηλά δύο εβδομάδων χάρη στα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχείων από τις ΗΠΑ και την αισιοδοξία τους για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed.

Ο όγκος συναλλαγών είναι κατά 33% μειωμένος σε σχέση με τον κινητό μέσο όρο 30 ημερών.

Η επενδυτική εμπιστοσύνη πάντως παραμένει εύθραυστη εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη, την ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed και την ενίσχυση του ευρώ.

Ο FTSE 100 υποχωρεί 0,15% στις 6.859 μονάδες, ο DAX καταγράφει πτώση 0,82% στις 10.516 μονάδες, ο CAC 40 κινείται με απώλειες 1% στις 4.394 μονάδες, ο ΙΒΕΧ με πτώση 1,16% στις 8.450 μονάδες, ο FTSE MIB με απώλειες 2,11% στις 16.322 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI 20 με πτώση 0,3% στις 4.713 μονάδες.

Στις μετοχές, η A.P. Moeller-Maersk A/S ενισχύεται 1,2% μετά τις πληροφορίες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να «σπάσει» σε δύο εταιρείες.

«Άλμα» 3,3% για την William Hill Plc μετά την ανακοίνωση ότι τα λειτουργικά κέρδη της για το 2016 θα πλησιάσουν το «καλό σενάριο» των στόχων τους.

Πτώση άνω του 3% για τις ιταλικές τράπεζες Intesa Sanpaolo, Unicredit, Banca di Milano και Banca Popolare.

Keywords
Τυχαία Θέματα