Ένωση Βιοτεχνών – Νέοι Ορίζοντες: Άπιαστο όνειρο η ανάπτυξη με την αποτυχημένη «συνταγή» των φόρων

«Στη γνωστή και -όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος- λανθασμένη συνταγή της αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων κινείται και το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 που εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κυβέρνηση ακροβατεί μεταξύ νέων φόρων, αλλά και υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα για μείωση της ανεργίας και αναδιάρθρωση του χρέους, με την επιστροφή στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας να μοιάζει

πλέον με άπιαστο όνειρο. Τα μέτρα και οι στόχοι του νέου προϋπολογισμού εξακολουθούν να κρατούν σε ομηρία τις ελληνικές επιχειρήσεις και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία χωρίς να διαφαίνεται ''φως στο τούνελ''».

Αυτές τις βασικές διαπιστώσεις από το κείμενο του νέου προϋπολογισμού διατυπώνει ο κ. Ιωάννης Φωτιάδης, επικεφαλής της Επιμελητηριακής Ομάδας «Ένωση Βιοτεχνών -Νέοι Ορίζοντες» στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και προσθέτει: «Πολύ φοβάμαι πως ο φαύλος κύκλος της ύφεσης θα συνεχιστεί, καθώς η... επιτυχία των προσδοκώμενων πρωτογενών πλεονασμάτων στηρίζεται σε νέα φορολογική επιδρομή και στην περαιτέρω συρρίκνωση της δημόσιας δαπάνης η οποία κινείται σε λανθασμένους άξονες».

Σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, «όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για την αναστροφή του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος, η ελληνική οικονομία θα παραμένει σε ύφεση, παράγοντας νέα ''λουκέτα'' και νέους ανέργους. Τα περιθώρια για την αγορά -που βιώνει συνθήκες παρατεταμένης ασφυξίας- έχουν στενέψει. Κυβέρνηση και δανειστές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια και που έχει οδηγήσει στην αποβιομηχάνιση, τη συρρίκνωση της παραγωγής και τη φυγή επιχειρήσεων και επιστημόνων στο εξωτερικό.

Η λύση βρίσκεται στους λιγότερους φόρους, στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της φοροδιαφυγής, στη διευκόλυνση της λειτουργίας και της ίδρυσης επιχειρήσεων και στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση. Αυτή η λύση δεν είναι εφικτή όσο οι επιχειρήσεις βουλιάζουν κάτω από τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και προς άλλους δημόσιους οργανισμούς, ενώ την ίδια στιγμή καλούνται να πληρώσουν πάνω από το 50% των εσόδων τους σε φόρους και εισφορές! Για τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτές οι επιβαρύνσεις υπερβαίνουν το 70% των εσόδων τους!».

Ο κ. Φωτιάδης επισημαίνει ακόμη ότι το κλίμα στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας δεν πρόκειται να αναστραφεί αν δεν υπάρξει μεταστροφή της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, προς την κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή (flat tax rate) για τις επιχειρήσεις, που δεν θα ξεπερνά το 20%, σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για όλες τις πηγές εισοδημάτων, καθώς και κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που βαραίνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα