Ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Μ. Βρετανίας

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στο ναυτιλιακό τομέα αλλά και η γενικότερη εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος-Μ. Βρετανίας ήταν τα θέματα συζήτησης μεταξύ του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Τζον Κίτμερ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας

και Νησιωτικής Πολιτικής υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δυο χώρες στη διεξαγωγή του παγκόσμιου δια θαλάσσης εμπορίου, ως παραδοσιακά ναυτιλιακά κράτη. Στη συνέχεια ενημέρωσε τη βρετανική πλευρά για τις πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου, που έχουν στο επίκεντρο τους την περαιτέρω ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής ναυτιλίας και την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης και απασχόλησης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός στο σημαντικό ρόλο του City του Λονδίνου, ως διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου και στην ισχυρή παρουσία των ελληνικών ναυτιλιακών εταιριών, η οποία συμβάλει στη διαμόρφωση άρρηκτων επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ των δυο χωρών. Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία που αποδίδεται από ελληνικής πλευράς στην απόφαση των Βρετανών πολιτών να επιλέξουν την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας όμως ότι οι ιστορικοί και ναυτιλιακοί δεσμοί των δύο χωρών θα παραμείνουν αναλλοίωτοι.

Η συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της θητείας του Βρετανού Πρέσβη στη χώρα μας. Ο κ. Κουρουμπλής συνεχάρη τον κ. Πρέσβη για την επιτυχημένη τετραετή θητεία του στην Ελλάδα και την ιδιαίτερη συμβολή του στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας Βρετανίας. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν θέσεις σε θέματα της ευρύτερης ναυτιλιακής πολιτικής των δύο χωρών. Συμφώνησαν στην ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας τους, σε διμερές επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο διεθνών οργάνων, ιδίως στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Ο Βρετανός Πρέσβης από την πλευρά του τόνισε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων στο ναυτιλιακό τομέα και τη δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας των δύο χωρών, επιβεβαιώνοντας ότι «η άριστη ναυτιλιακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν θα επηρεαστεί ούτε μετά την αναμενόμενη διαδικασία που θα ακολουθήσει το δημοψήφισμα για το BREXIT».

Επίσης, τέθηκαν ειδικότερα ζητήματα διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας, ιδίως στο πλαίσιο του ΙΜΟ, με έμφαση σε επίκαιρα ναυτιλιακά θέματα, όπως η μείωση εκπομπών αερίων ρύπων από τα πλοία, όπου σε σημαντικό βαθμό παρατηρείται σύγκλιση θέσεων. Ειδική αναφορά έγινε στις επίκαιρες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως υπό το πρίσμα των ελληνικών προσπαθειών για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος και τη συνδρομή της βρετανικής πλευράς σε αυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα