Ποιοι και γιατί χάνουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ - Πώς και πότε θα "κλειδώσουν" οι 4 ή 5 δόσεις

Του Κωστή Πλάντζου

«Στόχος επετεύχθη» λένε ήδη στο υπουργείο Οικονομικών, που υπολογίζουν ότι στις επόμενες ώρες μέχρι την λήξη της διορίας, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, θα έχουν υποβληθεί οι περισσότερες -αν όχι σχεδόν όλες- από τις περίπου 300.000 φορολογικές δηλώσεις που απέμεναν ως τα ξημερώματα σήμερα για να κλείσει η διαδικασία.

Οι δύο εργάσιμες μέρες που έμειναν, σήμερα και αύριο, θεωρείται πως επαρκούν για να υποβληθούν οι δηλώσεις Ε1 χωρίς να αντιμετωπίσει πρόβλημα υπερφόρτωσης το σύστημα Taxisnet, αφού έχει αντέξει

ήδη και περισσότερες από 150.000 υποβολές σε μια ημέρα.

Ανακουφισμένοι πλέον από το άγχος μήπως «φρακάρουν» οι δηλώσεις, κάτι που θα δημιουργούσε «ντόμινο» προβλημάτων στην εκκαθάριση και τον υπολογισμό των δόσεων του ΕΝΦΙΑ τις αμέσως προσεχείς ημέρες και εβδομάδες, στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν και πιο «γενναιόδωρες» σκέψεις.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, παρότι έχουν προειδοποιήσει για τα πρόστιμα των 100-500 ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να μην κλείσει απότομα αμέσως μετά τη λήξη της διορίας το σύστημα υποβολής των δηλώσεων Ε1. Σε μία τέτοια περίπτωση, και ενώ και το υπουργείο Οικονομικών θα έχει φανεί συνεπές στη δέσμευση πως δεν θα ανακοινωθεί άλλη παράταση πέραν αυτής που ήδη δόθηκε, εξετάζεται να μπορεί για λίγες ώρες ακόμα μέσα στο σαββατοκύριακο να δεχθεί και δηλώσεις της τελευταίας στιγμής, χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα –που ούτως ή άλλως θα αφορούν ελάχιστους σε σχέση με τις σχεδόν 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που θα έχουν υποβληθεί εγκαίρως.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είτε δοθεί σιωπηρά ένα μικρό περιθώριο για υποβολή δηλώσεων χωρίς πρόστιμα είτε όχι, μέσα στο σαββατοκύριακο θα «τρέξει» η τελική εκκαθάριση φόρων, ώστε να συμπληρωθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση των εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ και, από Δευτέρα ή Τρίτη ενδεχομένως, να είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει αμέσως μετά η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων Ε9 (με έκπτωση 50% στα πρόστιμα) ώστε να περιοριστούν τα λάθη στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2016.

Και ευελπιστούν πως έτσι θα μπορούσε να κλείσει μέσα σε μία-δύο εβδομάδες και αυτή η διαδικασία, προκειμένου τα εκκαθαριστικά να αναγράφουν σαν μήνα έκδοσης τον Ιούλιο, για να ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο και σε 5 μηνιαίες δόσεις ως τον Δεκέμβριο, αντί από Σεπτέμβριο και σε τέσσερις δόσεις.

Παγίδα με τα Ε1 για τον ΕΝΦΙΑ

Ήδη όμως στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν δοκιμές και αντλούν στοιχεία, με βάση το 95% των δηλώσεων που έχουν ήδη εισαχθεί στο σύστημα Taxisnet.

Για το λόγο αυτό, βλέποντας και τι ποσά τόκων έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών προέβη χθες σε αλλαγή της τελευταίας στιγμής στα περιουσιακά κριτήρια του ΕΝΦΙΑ.

Με διάταξη που έφερε στο φορολογικό πολυνομοσχέδιο για τα καπνικά προϊόντα, θα χάσουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ όσοι δήλωσαν τόκους 300 ή 600 ευρώ και πάνω. Με τόκους 300 ευρώ χάνουν την έκπτωση 50% οι πλέον χαμηλόμισθοι, ενώ με τόκους 600 ευρώ χάνουν την πλήρη απαλλαγή που είχαν οι βαριά ανάπηροι και οι πολύτεκνοι.

Αν δεν αλλάξει δραματικά η εικόνα την οποία είχαν αποκομίσει στο υπουργείο Οικονομικών (πχ. αν δεν μπουν μαζικά από χθες και μέχρι αύριο στο Taxisnet οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να «μειώσουν» τους τόκους που είχαν δηλώσει με την αρχική τους δήλωση Ε1) από την κίνηση αυτή οι καταθέτες θα πληρώσουν συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ περισσότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι που πλήρωναν τα μισά ή απαλλάσσονταν πλήρως από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα