Ένας κόσμος χωρίς τη Μέρκελ;

Η Angela Merkel συνήθιζε να λέει στους Γερμανούς "μπορούμε να το καταφέρουμε" όταν εξετάζουμε το ζήτημα της ενσωμάτωσης των εκατομμυρίων προσφύγων που έχουν έρθει στη Γερμανία από το 2015. Αυτή η ρεαλιστική στάση και η φιλελεύθερη προσέγγισή της -μετά την εκλογή του Donald Trump με ατζέντα «Η Αμερική Πρώτα»- ώθησε πολλούς πολιτικούς και ειδήμονες να θεωρούν την καγκελάριο της Γερμανίας ως de facto ηγέτη του ελεύθερου κόσμου. Αλλά μετά από την

οριακή νίκη των εκλογών τον Σεπτέμβριο και την κατάρρευση των συνομιλιών του συνασπισμού στις 19 Νοεμβρίου, αρχίζει να μοιάζει σαν να μην μπορεί τελικά να "το καταφέρει"..

Καθώς για πρώτη φορά εξελέγη καγκελάριος το 2005, η Μέρκελ υπήρξε σταθερή παρουσία στην παγκόσμια σκηνή για τόσο πολύ καιρό που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη Γερμανία ή την Ευρώπη χωρίς αυτήν. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου το συντηρητικό μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών έχασε 65 έδρες στο γερμανικό κοινοβούλιο, προσπάθησε να συγκεντρώσει το παζλ των μικρότερων κομμάτων που χρειάστηκε για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, αποδεικνύοντας ότι για όλους η Γερμανία είναι ευάλωτη στις ίδιες δυνάμεις του λαϊκισμού και του πολιτικού κατακερματισμού που έχουν σαρώσει τις άλλες δημοκρατίες τα τελευταία χρόνια.

Παρά τις θρυλικές δεξιότητες της Μέρκελ ως διαπραγματεύτριας στο παρασκήνιο, οι οποίες «ακονίστηκαν» σε αμέτρητες συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παγκόσμιες συνομιλίες κατά τη διάρκεια των δώδεκα ετών της εξουσίας της, οι συνομιλίες για γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού έσπασαν στο περίεργο ζήτημα της μετανάστευσης καθώς και στις οικονομικές ανησυχίες.

Οι εκλογές στη Γερμανία δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παραμείνει η Μέρκελ στην εξουσία κι η ίδια λέει ότι είναι έτοιμη για νέες εκλογές, ένας κόσμος χωρίς την Μέρκελ ως καγκελάριο έχει γίνει μια ρεαλιστική προοπτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα