Ένα μικρό αυτόνομο πλοίο

Του Κώστα Τσαούση

Πολλά θα έχετε ακούσει για το αυτόνομο πλοίο, μια πολύ ιδιαίτερη πρωτοποριακή ιδέα που «παίζει» στο χώρο της εμπορικής ναυτιλίας τον τελευταίο καιρό.

Ο Αγγελος Παυλής εκ μέρους της ομάδας Nereus που έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς (Blue Hackathon, Bluegrowth) ανέλαβε για λογαριασμό της ομάδας να μας παρουσίασει μια ιδέα που δούλεψαν στο πλαίσιο της ομάδας και η οποία συνίσταται στην ανάπτυξη αυτόνομου συστήματος πλοήγησης για πλοία βοηθητικής ναυτιλίας.

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος: «Πρόκειται για πλοία, που δεν μεταφέρουν φορτία ή ανθρώπους αλλά βοηθούν τα υπόλοιπα,

για την ασφαλή και ομαλή διέλευσή τους. Τέτοια είναι τα ρυμουλκά, οι φορτηγίδες και οι πλοηγίδες».

Για να κατανοηθεί και η ανάγκη και η πρόταση μας παραθέτει 3 διακριτά σημεία:

α)Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα πλοία της βοηθητικής ναυτιλίας είναι ό,τι λειτουργούν με ξεπερασμένες χειροκίνητες μεθόδους ως συνέπεια να δημιουργούνται ατυχήματα (φωτιές, πετρελαιοκηλίδες) και οι εργασίες να είναι δύσκολες και επικίνδυνες . Υπάρχουν πολλές αναποτελεσματικότητες σε αυτόν τον κλάδο της ναυτιλίας.

β)Το πλάνο μας είναι να δημιουργήσουμε ένα plug&play βιομηχανικής κλάσης σύστημα αυτόνομης πλοήγησης για βοηθητικά πλοία. Το σύστημα θα εγκαθίσταται ως μετατροπή ή σε καινούργιο πλοίο και θα συνεργάζεται με τα ηλεκτρονικά του, χωρίς να απαιτείται καμία παρέμβαση στα υπάρχοντα συστήματα. Το σύστημα Nereus βασίζεται σε δύο στοιχεία κλειδιά: To αυτόνομο σκάφος και τον χερσαίο σταθμό ελέγχου. Ο σταθμός ελέγχου επικοινωνεί με το σκάφος ώστε να το τηλεχειρίζετε ο διαχειριστής-πιλότος σε πραγματικό χρόνο. Στόχος μας είναι, να καταστήσουμε την πλοήγηση αυτών των πλοίων ασφαλέστερη, ευκολότερη και αποτελεσματικότερη.

γ) Τολμούμε αυτό, γιατί πιστεύουμε ό,τι οι ωκεανοί του μέλλοντος είναι διαφορετικοί από αυτό που βλέπουμε σήμερα. Η ιδέα Nereus δεν σώζει μόνο χρήματα και ζωές, αλλά ανοίγει τις πόρτες για ένα ευρύ φάσμα θαλάσσιων εφαρμογών. Ας κάνουμε τον Πειραιά το κέντρο της αυτόνομης εποχής!

Keywords
Τυχαία Θέματα