Ένα «φιλικό» ρυθμιστικό περιβάλλον για επενδύσεις

Η απλοποίηση των διαδικασιών, η μείωση της γραφειοκρατίας, του χρόνου και του κόστους διεκπεραίωσης των απαιτούμενων ενεργειών, κατά περίπτωση, κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «φιλικό» ρυθμιστικό περιβάλλον που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την ανάληψη καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα. Αυτό είναι το συμπέρασμα της ειδικής ανάλυσης του ΚΕΠΕ στο τελευταίο δελτίο για τις οικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο,

η Ελλάδα, αν κι έχει προχωρήσει σε πολλές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, παραμένει στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με υψηλό εισόδημα, βάσει του συνολικού δείκτη ευκολίας του επιχειρείν.

Η Ελλάδα υστερεί κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών αυτών (77,7). Για τη χαμηλή αυτή επίδοση φαίνεται να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες στη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας και στην εφαρμογή των συμβάσεων διαμέσου της δικαστικής οδού, εγείροντας έτσι σημαντικά εμπόδια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα απαιτούνται 10 συνολικά διαδικασίες για τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας (π.χ. κατάρτιση τοπογραφικού σχεδίου και έκδοση συναφών πιστοποιητικών από μηχανικούς, προετοιμασία της συμφωνίας μεταβίβασης από δικηγόρο, έκδοση απαιτούμενων πιστοποιητικών από την Εφορία και το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δήλωση της πράξης μεταβίβασης στο Υποθηκοφυλακείο και εγγραφή στο Κτηματολόγιο) ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ υψηλού εισοδήματος απαιτούνται, κατά μέσο όρο, μόλις 5 διαδικασίες. Επίσης, ο μέσος χρόνος εκδίκασης μιας εμπορικής διαφοράς σε δικαστήριο της Αθήνας είναι 1.580 ημέρες, όταν ο αντίστοιχος χρόνος σε μια μέση χώρα του ΟΟΣΑ υψηλού εισοδήματος είναι μόνο 575 ημέρες.

Ευνοϊκότερο φαίνεται να είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο αναφορικά με την έναρξη επιχείρησης και τη διεξαγωγή διασυνοριακού εμπορίου και κυρίως τις εισαγωγές προϊόντων, με το κόστος εκτελωνισμού και ελέγχων σε μια τυπική περίπτωση εισαγόμενων εμπορευμάτων να είναι μηδενικό, έναντι 115 δολαρίων στη μέση χώρα του ΟΟΣΑ υψηλού εισοδήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα