Εν κρυπτώ και με διαδικασίες εξπρές στελέχωσαν τον ΕΦΚΑ

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πράξεις αδιαφάνειας από την πλευρά της κυβέρνησης σε κάθε πτυχή του δημοσίου τομέα. Παρά τη διαφήμιση για τον νέο ΕΦΚΑ ως «υπόδειγμα του νέου κράτους και της διαφάνειας» που επιδίωξε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, τα δεδομένα αποδεικνύουν το αντίθετο. Ενώ, λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου επικοινωνούσε το νέο ασφαλιστικό υπερταμείο ως εκείνο που παρά τον μεγάλο όγκο του λειτουργεί υποδειγματικά, τα δεδομένα δείχνουν άλλα.

Ειδικότερα, εντύπωση

προκαλούν οι τοποθετήσεις με διαδικασίες εξπρές -για την ακρίβεια μόλις λίγων ωρών- των νέων γενικών διευθυντών του φορέα. Πρόκειται για διαδικασίες που επί της ουσίας δεν επικοινωνήθηκαν ποτέ στο σύνολο όλων των ενδιαφερομένων γι' αυτές τις θέσεις ευθύνης δημοσίων υπαλλήλων και τελικά σχεδόν εν κρυπτώ πήγαν σε λίγους και εκλεκτούς. Οπως παρουσιάζουμε, στις 19 Δεκεμβρίου 2016 ο ΕΦΚΑ με την 58/2016 πρόσκλησή του ζήτησε από όλους τους εντασσόμενους στον νέο φορέα ασφαλιστικούς φορείς να ενημερώσουν τους υπαλλήλους τους που βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης (προϊστάμενοι, γενικοί διευθυντές και διευθυντές) να καταθέσουν άμεσα αιτήσεις με τα βιογραφικά τους στοιχεία για να στελεχώσουν τις 117 θέσεις στις γενικές διευθύνσεις του. Τα στοιχεία έπρεπε να σταλούν υπό το ασφυκτικό περιθώριο των δύο ημερών, δηλαδή στις 22 Δεκεμβρίου 2016.

Το ΙΚΑ, ως εμπλεκόμενος και μεγάλος φορέας στο νέο υπερταμείο, κάλεσε με τη Γ30/150 εγκύκλιο στις 20 Δεκεμβρίου 2016 όσους υπαλλήλους είχαν τις προϋποθέσεις να καταθέσουν αιτήσεις με αποκλειστική προθεσμία 24 ωρών, δηλαδή, όπως παρουσιάζουμε με έγγραφα, στις 21/12/2016. Με αυτές τις ασφυκτικές διαδικασίες δεν κατορθώθηκε να μαζευτούν πολλά βιογραφικά, πέραν όσων ήταν καλύτερα «ενημερωμένοι» και πιο έτοιμοι. Δηλαδή μόλις 300 υπάλληλοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι όπως ορίζει ο Ν. 4387/2016 (τροποποίηση του άρθρου 58 στις 19/12/2016) προϊστάμενοι στον ΕΦΚΑ τοποθετούνται υπάλληλοι που υπηρετούσαν στους εντασσόμενους φορείς και ασκούσαν καθήκοντα προϊσταμένου του ίδιου επιπέδου, «εφόσον έχουν επιλεγεί από το αρμόδιο Συμβούλιο με κριτήριο τον περισσότερο χρόνο άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου [...] Αν δεν επαρκούν οι υπάλληλοι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένων κατόπιν επιλογής, προϊστάμενοι τοποθετούνται υπάλληλοι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου σύμφωνα με τις διατάξεις της αναπλήρωσης».

Αξιολόγησαν 300 βιογραφικά μέσα σε μία μέρα

Στις 23 Δεκεμβρίου, σαν έτοιμος από καιρό, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος επέλεξε τους 81 υπαλλήλους από τα Ταμεία ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ για να στελεχώσουν τις νέες θέσεις ευθύνης του ΕΦΚΑ, αφήνοντας κενές 36 θέσεις. Και γράφουμε «σαν έτοιμος από καιρό» καθώς στον υφυπουργό αρκούσαν μόλις λίγες ώρες, δηλαδή μία μόλις ημέρα, για να αξιολογήσει 300 βιογραφικά και να κρίνει ποιοι είναι οι κατάλληλοι. Μάλιστα πηγές αναφέρονται σε πρόσωπα που τοποθετήθηκαν και έχουν ευθεία σχέση με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και σε πλήθος πρώην στελεχών σε συνδικαλιστικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, όμως, εδώ και καιρό έχουν αλλάξει στρατόπεδο.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι από το ΙΚΑ μάλιστα καταγγέλλουν ότι στις επιλογές 42 υπαλλήλων του Ταμείου για θέσεις ευθύνης υπάρχουν αρκετές (άνω των 7 με 8) που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις διότι στο ΙΚΑ ασκούσαν διευθυντικό καθήκον όχι μετά από επιλογή όπως ο νόμος ορίζει από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, αλλά με τις διατάξεις αναπλήρωσης. Δηλαδή επειδή υπήρχε έλλειψη κριθέντος εκ του νόμου προϊσταμένου, τα παραπάνω πρόσωπα λειτουργούσαν συμπληρωματικά. Τώρα, όμως, νομιμοποιούνται από το παράθυρο, με το υπουργείο Εργασίας να δημιουργεί μια δική του νέα στρατιά ανθρώπων ευθύνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πηγές μιλούν για το ότι αντίστοιχες αυθαιρεσίες υπήρξαν και σε άλλα πρόσωπα από τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για εργαζομένους των οποίων τα ονόματα ήδη βρίσκονται στη διάθεσή μας, ενώ και ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος ενημερώθηκε σε συνάντηση που είχε τον περασμένο μήνα από κύκλους συνδικαλιστών. Πάντως ο ίδιος, προφανώς γιατί η νέα κατάσταση έχει την υπογραφή του, δεν έχει ασχοληθεί, ούτε καν κινήθηκε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Παράλληλα, εντός του νέου ΕΦΚΑ έχει δημιουργηθεί, όπως πληροφορούμαστε, μεγάλη αναστάτωση καθώς οι νέοι προϊστάμενοι έχουν σε μεγάλο βαθμό κομματική σημαία και αντίστοιχη ανοχή από την ηγεσία του υπουργείου, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά. Οπως τονίζει αρμόδια πηγή στο «business stories» «είναι σαν να έχει ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δικούς του κομισάριους σε όλο το φάσμα του νέου υπερταμείου».

*Αναδημοσίευση από το Business Stories της 5ης Φεβρουαρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα