ΕΛΠΕ: Άντλησε 79 εκατ. ευρώ με απόδοση 3,33% με νέα έκδοση ομολόγου

Κεφάλαια 79 εκατ. ευρώ με απόδοση 3,333% άντλησε η θυγατρική της ΕΛ.ΠΕ. Hellenic Petroleum Finance μέσω νέας ομολογιακής έκδοσης.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, εξέδωσε ομολογίες ονομαστικής αξίας 74,5 εκατ. ευρώ, μέρος των υφιστάμενων ομολογιών λήξης Οκτωβρίου 2021, οι οποίες προσφέρθηκαν

μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τιμή διάθεσης 106%, που αντιστοιχεί σε συνολικό ύψος έκδοσης €79 εκατ. και απόδοση 3,333%.

Οι νέες ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Σημειώνεται ότι η έκδοση αυτή είναι η πρώτη συναλλαγή που πραγματοποιείται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου που ισχύει από την 20/7/2017 και καλύφθηκε εξ' ολοκλήρου από επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη, η οποία συμμετείχε με 28,3 εκατομμύρια ευρώ στην έκδοση ομολόγου από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της EBRD η εν λόγω χρηματοδότηση θα βοηθήσει την εταιρεία στην ανάπτυξη μιας σειράς φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων συνολικής ισχύος 190 MW.

Το ομόλογο είναι δύο δόσεων και ανέρχεται συνολικά σε 450 εκατομμύρια ευρώ, με την EBRD να συμμετέχει στη δεύτερη δόση ύψους 74.5 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με την Black Sea Trade Development Bank και άλλους επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές.

Η EBRD παρουσίασε το Ελληνικό Πλαίσιο Επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τον Μάρτιο του 2017. Ο σκοπός των 300 εκατομμυρίων ευρώ είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στην ικανότητα διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη μείωση των απωλειών, καθώς και για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο.

Το εν λόγω πλαίσιο ακολούθησε την υιοθέτηση από την Ελλάδα ενός καθεστώτος στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περισσότερο βασισμένο στην αγορά, το οποίο εισάγει την ανταγωνιστική δημοπράτηση, η οποία θα αντικαταστήσει τις σταθερές τιμές στην αγορά. Η θυγατρική εταιρεία Elpe Renewables των ΕΛΠΕ, υπέβαλλε επιτυχείς προσφορές για τρεις φωτοβολταϊκές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και έχει αρκετά έργα υπό προετοιμασία.

Ο Harry Boyd-Carpenter, υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας της EBRD, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που υποστηρίζουμε τα ΕΛΠΕ στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το νέο Πλαίσιο στήριξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη του τομέα, ιδίως με τη χρήση ενός ανταγωνιστικού μηχανισμού. Η επιτυχία μίας τόσο ισχυρής και έμπειρης εταιρείας όπως τα ΕΛΠΕ, αποτελεί την καλύτερη προώθηση για τον εν λόγω μηχανισμό».

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος & Διευθυντής Οικονομικών των ΕΛΠΕ, δήλωσε: «Η EBRD αποτελεί έναν μακροχρόνιο εταίρο των ΕΛΠΕ και η εν λόγω συναλλαγή αποτέλεσε άλλη μια ευκαιρία για να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας. Η δέσμευση των Τραπεζών προς την Ελλάδα και τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών συνάδει με τον στόχο μας και στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις στη χώρα».

Τα έργα που είναι υπό το Πλαίσιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με την προσέγγιση της EBRD για την Πράσινη Οικονομία. Στο πλαίσιο αυτού του στρατηγικού στόχου, η EBRD θα αυξήσει τις ετήσιες επιχειρηματικές της επενδύσεις σχετικά με την Πράσινη Ενέργεια στο 40% μέχρι το 2020. Ο φιλοπεριβαλλοντικός (πράσινος) πυλώνας είναι μεταξύ των έξι πυλώνων μετάβασης, οι οποίοι σύμφωνα με την EBRD είναι απαραίτητοι για μια επιτυχημένη οικονομία, μαζί με την ανταγωνιστικότητα, την ενσωμάτωση, τη χρηστή διακυβέρνηση, την ανθεκτικότητα και την ενοποίηση.

Η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει επενδύσει περίπου 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 22 έργα στους τομείς της χρηματοοικονομίας, της ενέργειας, των υποδομών και της αγροτικής οικονομίας στη χώρα.

Από το 2007 έως το 2016 η EBRD έχει επενδύσει περισσότερα από 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ απευθείας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, χρηματοδοτώντας 104 έργα σε 23 χώρες και περισσότερα από 5.3 GW ισχύος.

Keywords
Τυχαία Θέματα