ΕΛΠΕ: Αύξηση 71% στα καθαρά κέρδη στο 9μηνο

Βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη εμφάνισε ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια στο εννεάμηνο λόγω καλύτερου μείγματος αργών και διεθνών περιθωρίων διύλισης.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 71% στα 313 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο και κατά 19% στα 89 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο.

Τα EBITDA ήταν ιδιαίτερα θετικά για άλλο ένα τρίμηνο και ανήλθαν στα €206 εκατ., αυξημένα κατά 8% και σε επίπεδο εννεαμήνου σε €663 εκατ. ευρώ (+28%).

Κύριοι λόγοι για τα ισχυρά αποτελέσματα ήταν οι πολύ καλές

επιδόσεις των διυλιστηρίων Ασπροπύργου και Θεσσαλονίκης, αντισταθμίζοντας μερικώς την μειωμένη παραγωγή στο διυλιστήριο Ελευσίνας, λόγω συντήρησης, τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, το χαμηλότερο κόστος στο μείγμα αργών καθώς και οι αυξημένες πωλήσεις στην εσωτερική αγορά. Οι πωλήσεις εσωτερικής αγοράς και ναυτιλιακών και αεροπορικών καυσίμων σημείωσαν νέα αύξηση, κατά 16% και 14% αντίστοιχα, ενώ οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας ανήλθαν στα 3,8 εκατ. τόνους.

Θετική συνεισφορά είχαν και οι άλλες βασικές δραστηριότητες του Ομίλου. Ο κλάδος Εμπορίας στην Ελλάδα βελτίωσε τα αποτελέσματα του λόγω αυξημένων πωλήσεων, ενώ βελτίωση στις επιδόσεις τους παρουσίασαν και οι θυγατρικές του εξωτερικού, με Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA της Εμπορίας συνολικά στα €46 εκατ. (+5%), ενώ ο κλάδος Πετροχημικών διατήρησε τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA στα επίπεδα των €24 εκατ.

Η συμμετοχή της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της εταιρειών στα ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου ανήλθε στα €12 εκατ., καθώς η αύξηση της κερδοφορίας του ΔΕΣΦΑ αντιστάθμισε την επίδραση της μειωμένης συνεισφοράς της ΔΕΠΑ. Η καθυστέρηση στην επαναφορά του μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας για τις μονάδες φυσικού αερίου συνέχισε να επηρεάζει τα αποτελέσματα της Elpedison για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με το EBITDA να διαμορφώνεται στα €2 εκατ..

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την διανομή προμερίσματος €0,15 ανά μετοχή για την χρήση 2017.

Τσοτσορός: «Ιστορικό υψηλό κερδοφορίας και ταμειακών ροών στο εννεάμηνο»

«Τα θετικά αποτελέσματα Γ΄ Τριμήνου σε συνδυασμό με το ρεκόρ παραγωγής 11,13 εκατ. Μ.Τ. και όγκου πωλήσεων 12,1 εκατ. Μ.Τ. για το εννεάμηνο, οδήγησαν σε ιστορικό υψηλό κερδοφορίας και ταμειακών ροών εννεαμήνου, αποτυπώνοντας με σαφήνεια την προσήλωσή μας στην υλοποίηση των στόχων του στρατηγικού σχεδιασμού 2015-2017, για σταθεροποίηση της υψηλής κερδοφορίας του Ομίλου, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, χρηματοοικονομική εξυγίανση, εξωστρέφεια, αλλά και περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του στην εγχώρια αγορά» δήλωσε σχετικά ο Ευστάθιος Ν. Τσοτσορός, Εκτελεστικός Πρόεδρος του ομίλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα