Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Κραυγή Αγωνίας για την Υπερφορολόγηση

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πλήθος προσκεκλημένων ολοκληρώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τη Φορολογική του Επιτροπή, το 9ο Thessaloniki Tax Forum 2017 με τίτλο «Επίδραση του Φορολογικού Πλαισίου στην Επιχειρηματική Αβεβαιότητα & την Επενδυτική Απουσία», το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο

The MΕΤ.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος, χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμη την περίοδο που διανύουμε με δεκάδες προαπαιτούμενα, προκειμένου να απεξαρτηθούμε από το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, συνέχισε ο κ. Αναστασόπουλος, η προσδοκία και η ευχή όλων μας είναι, να οδηγηθούμε όσο το δυνατόν ταχύτερα, σε μία ανεξάρτητη, αυτοτροφοδοτούμενη οικονομική μεγέθυνση και βιώσιμη ανάπτυξη. Απαραίτητη εξέλιξη, μετά από μία τόσο μεγάλη ύφεση, που συνοδεύτηκε από ένα σκληρό μάθημα λιτότητας για όλους μας, στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των πλεονασματικών προϋπολογισμών.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σταύρος Κώστας, αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις από το «εκρηκτικό κοκτέιλ φόρων και εισφορών» σε βάρος των έντιμων φορολογουμένων και των συνεπών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα υπογράμμισε, ότι η χώρα μας διανύει δύσκολη περίοδο τόσο για την οικονομία της όσο και την κοινωνική συνοχή. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε εν μέρει δικαιολογημένες τις ανησυχίες για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει την επόμενη ημέρα, ενώ αναφερόμενος στο συνέδριο, τόνισε ότι στόχος είναι να υπογραμμιστεί ο αντιαναπτυξιακός ρόλος της φορολογικής αβεβαιότητας για επιχειρήσεις και καταναλωτές, αλλά και να αποτυπωθεί ο σημαντικός αντίκτυπος της υπέρμετρης και μη ανταποδοτοκής φορολόγησης, στη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και το λαθρεμπόριο.

O Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής, στην κεντρική του ομιλία μεταξύ άλλων στάθηκε στην ηλεκτρονική ενημέρωση των φορολογουμένων για τις επιστροφές φόρου, καθώς επίσης στις πληρωμές μέσω κάρτας στο Taxis Net με τις οποίες θα αποφεύγονται οι τραπεζικές επιβαρύνσεις. Αναφερόμενος στην ΑΑΔΕ, σημείωσε ότι στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής είναι η αποτελεσματικότερη λειτουργία των μηχανισμών είσπραξης των δημοσίων εσόδων, αλλά και η αντιμετώπιση των διαδικασιών αυτών που επηρεάζουν επενδυτικές αποφάσεις, φρενάρουν την έλευση επενδύσεων και αποθαρρύνουν τους πολίτες να εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Κλείνοντας την ομιλία του, στάθηκε στο νέο έντυπο Ε3, η δημιουργία του οποίου βρίσκεται σε τελικό στάδιο και πρόκειται να διανεμηθεί σε επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς φορείς για πιθανές παρατηρήσεις. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «Βασική φιλοσοφία του Ε3, είναι η συγχώνευση των πινάκων, είτε πρόκειται για απλογραφικά ή για διπλογραφικά βιβλία. Το νέο έντυπο θα δίνει έμφαση στην αποτύπωση των κατηγοριών εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων, ώστε να αποκτήσουμε γνώση των μέσων όρων δαπανών ανά κατηγορία, να γνωρίζουμε δηλαδή τι είναι εύλογο και τι όχι, ώστε ο έλεγχος να εστιάζει σε εκείνες τις περιπτώσεις που παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από τον μέσο όρο και να δίνεται η ευκαιρία στον φορολογούμενο να αποδείξει ότι οι δαπάνες του είναι πραγματικές».

Keywords
Τυχαία Θέματα