Είμαστε λίγο πριν ξημερώσει...

Το πυκνότερο σκοτάδι είναι πριν ξημερώσει. Βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο όπου γίνονται κάποια καθοριστικά βήματα. Αυτά έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση των stress tests, την κατάθεση των ρυθμίσεων για τις 100 δόσεις και την αναμενόμενη κατάθεση για τις παράλληλες ρυθμίσεις των μικρομεσαίων για κόκκινα δάνεια και Δημόσιο.

Οι τρεις αυτοί άξονες είναι καθοριστικοί για την αντιμετώπιση της σημερινής δύσκολης πραγματικότητας στην οικονομία που δεν έχει να κάνει με τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις, είτε άλλες αποφάσεις που άπτονται της πολιτικής, αλλά με τις δυσβάσταχτες επιπτώσεις

του μνημονίου.

Και συγκεκριμένα, τα αναμενόμενα καλά αποτελέσματα των τραπεζών στα stress tests επιτρέπουν δύο πράγματα. Πρώτον την αποδοχή από πλευράς τρόικας των ρυθμίσεων για κόκκινα δάνεια και δεύτερο τη χρήση των υπολοίπων του ΤΧΣ για την έξοδο από το μνημόνιο.

Η κατάθεση της τροπολογίας για τις 100 δόσεις περιέχει μεν σαφείς αδικίες απέναντι σε καλοπροαίρετους φορολογουμένους, όμως και με τη σημερινή της μορφή, δίνει από την άλλη πλευρά σε ένα σημαντικό τμήμα τη δυνατότητα να ρυθμίσει καλύτερα, σε σχέση με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως σήμερα τις συσσωρευμένες του υποχρεώσεις.

Τέλος, οι αναμενόμενες παράλληλες ρυθμίσεις των μικρομεσαίων σε ταμεία και εφορία, αλλά και στις τράπεζες, μπορεί να έχουν σαφείς αδυναμίες, ειδικά σε σχέση με τις υποχρεώσεις των επαγγελματιών απέναντι στο ΟΑΕΔ, όμως θεσμοθετούν μακροχρόνιες αποπληρωμές, αναστέλλουν ατομικές διώξεις και εισάγουν κουρέματα στα δάνεια.

Όλα αυτά ήταν όνειρα θερινής νυκτός πριν από έναν χρόνο. Μπορεί από μόνα τους να μην είναι αρκετά για να διασώσουν τη βυθισμένη ελληνική κοινωνία από μία δοκιμασία διαρκείας, όμως δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν, μέσα από έναν στείρο αρνητισμό, αλλά να αποτελέσουν εφαλτήριο επιμονής και διαπραγμάτευσης για έξοδο από την κρίση.

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα