Εικόνες απελπισίας: Τόνοι μαζούτ συνεχίζουν την καταστροφή στονν Σαρωνικό

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας το πετρέλαιο μολύνει τις ακτές της Σαλαμίνας και της Αττικής - Τουλάχιστον πέντε μήνες για την αποκατάσταση, που μπορεί και ποτέ να μην είναι πλήρης - 300 μέτρα από την παραλία της Βούλας η ρύπανση

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η ρύπανση των υδάτων από μαζούτ, που προκλήθηκε από την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την περασμένη Κυριακή στον Σαρωνικό.

Η πετρελαιοκηλίδα από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου έφτασε στη Γλυφάδα και προχωρά προς τη Βούλα,

από όπου σήμερα το πρωί απείχε περίπου 300 μέτρα.

«Από το μεσημέρι της Τετάρτης ήρθε όλο το πετρέλαιο εδώ. Η ρύπανση είναι εκτεταμένη. Είναι όλα κατάμαυρα. Άνθρωποι που γνωρίζουν λένε ότι δημιουργείται μία επέκταση της μόλυνσης, "ποτίζουν" τα βράχια και η άμμος. Απελπισία! Δεν πιστεύαμε ότι θα φτάσει εδώ. Ειλικρινά δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα στη θάλασσα. Ευτυχώς που γίνεται στο τέλος της σεζόν προκειμένου να αξιοποιήσουμε το χειμώνα. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, με μετρήσεις συνεχόμενες, πήραμε γαλάζια σημαία και τώρα όλο αυτό απειλεί αυτή την προσπάθεια. Είναι κρίμα και όταν ηρεμήσουν τα πράγματα θα πρέπει να δούμε ποιοι φέρουν ευθύνες», λέει ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

Δήμαρχος Βούλας: Έχουμε ελέγξει την ρύπανση και θα απλώσουμε 3000 μέτρα πλωτό αντιρρυπαντικό φράγμα για να αποφύγουμε κάθε επίπτωση

Το χρονικό του ατυχήματος που γέμισε πετρέλαιο το Σαρώνικο

Την περασμένη Δευτέρα, οι κάτοικοι της Σαλαμίνας, ξύπνησαν από την οσμή του πετρελαίου: Οι παραλίες από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια έγιναν «μαύρες». Η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική, ωστόσο αρμόδιοι φορείς διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωνε πως «η στεγανοποίηση έχει πετύχει στο 95% και δεν υπάρχει κίνδυνος για άλλη διαρροή. Η πρώτη μας προσπάθεια ήταν να στεγανοποιηθεί το πλοίο που βυθίστηκε. Η στεγανοποίηση έχει πετύχει στο 95% και ίσως σήμερα το απόγευμα να αρχίσει η απάντληση του πετρελαίου».

Το protothema.gr την ίδια ημέρα είχε επικοινωνία με τον διευθυντή της μίας εκ των δύο εταιρειών που ανέλαβαν την απορρύπανση των υδάτων ο οποίος σημείωσε πως θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας προκειμένου να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της ακτογραμμής και του περιβάλλοντος και πως η λέξη «καταστροφή» είναι υπερβολική.

Τρεις ημέρες μετά η πετρελαιοκηλίδα έχει ρυπάνει ένα μεγάλος μέρος του Σαρωνικού. Το μαζούτ έφτασε πρώτα στην Πειραϊκή και μέσα σε λίγες ώρες, οι ακτές σε Άγιο Κοσμά και Καλαμάκι έγιναν «μαύρες». Λίγο αργότερα ο δήμαρχος Γλυφάδας έκανε γνωστό πως το πετρέλαιο έχει φτάσει εκεί.

Άνθρωποι που γνωρίζουν λένε πως οι εργασίες απορρύπανσης θα πάρουν τουλάχιστον πέντε μήνες και είναι πολύ πιθανό, δυστυχώς, τα ύδατα να μην επανέλθουν στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν.

Απίστευτη ολιγωρία, επιπολαιότητα και ερασιτεχνικοί χειρισμοί χαρακτηρίζουν την όποια αντίδραση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου.

Η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το protothema.gr επισήμανε πως υπήρξε σημαντική καθυστέρηση από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να γίνουν συντονισμένες ενέργειες ώστε να περιοριστεί η ρύπανση των θαλάσσιων υδάτων: «Νομίζω ότι υπήρξε καθυστέρηση και στην ενημέρωση του δήμου, έτσι ώστε ακόμη και με τα λίγα μέσα που διαθέταμε από το λιμενικό ταμείο να μπορούσαμε να αντιδράσουμε αλλά και στην αξιολόγηση του κινδύνου να διαφύγει το μαζούτ με την στροφή που έκανε ο άνεμος και να στραφεί προς τις ακτές της Σαλαμίνας».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα