Ευκαιρία για τη βιομηχανία τροφίμων της Βρετανίας το brexit

Η εταιρεία Associated British Foods Plc, ιδιοκτήτριατου τσαγιού Twinings, εντόπισε μια πολύτιμη επένδυση στο Brexit εν μέσω του σκοταδιού που εξαπλώνεται σε άλλες εταιρείες της Βρετανίας, και δήλωσε ότι η εγκατάλειψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί ευκαιρίες για τη βιομηχανία τροφίμων της χώρας, να υποκαταστήσει τις εισαγωγές.

Η εταιρεία δήλωσε ότι ανησυχεί για τον κίνδυνο

απότομων αλλαγών στις τελωνειακές διαδικασίες όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ το 2019 και χαιρέτισε την επικαιροποιημένη δέσμευση της πρωθυπουργού Theresa May να επιδιώξει μια μεταβατική συμφωνία. Τα σχόλια ήρθαν καθώς η εταιρεία δημοσιοποίησε την υποχώρηση των εργασιών στο τμήμα ζάχαρης, ενώ πρόσθεσε ότι ο ζεστός καιρός τον Οκτώβριο έπληξε τη ζήτηση στην αλυσίδα ένδυσης Primark, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να πέσουν έως 4,5%.

"Οι αλλαγές στη νομοθεσία και στις εμπορικές συμφωνίες παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες στη βιομηχανία τροφίμων να αντικαταστήσει τα εισαγόμενα τρόφιμα και να ανοίξει αγορές για εξαγωγές και, ειδικά για την αγροτική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, δημιουργείται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί από την εταιρεία μας", ανέφερε η Associated British Foods Plc την Τρίτη.

Τα παντοπωλεία του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησαν ότι η αδύναμη λίρα ασκεί πίεση στο κόστος, πιέζοντας τα περιθώρια κέρδους, καθώς οι λιανικές πωλήσεις αποδυναμώνονται. Ενώ η Primark εισάγει τα περισσότερα ρούχα που πωλεί στη χώρα, η ομάδα τροφίμων της AB, η οποία ψήνει ψωμί και φτιάχνει πακέτα δημητριακών, μπορεί να είναι ένας από τους σπάνιους ωφελημένους του Brexit, αν οι λιανοπωλητές προσπαθούν να αντλήσουν περισσότερα από τα αγαθά που πωλούν στην εγχώρια αγορά για να αντισταθμίσουν τα αποτελέσματα ενός ασθενέστερου νομίσματος ή πιο περίπλοκων διαδικασιών εισαγωγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα