Εφάπαξ: Άνοιξε το ταμείο – Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Άνοιξε το ταμείο για την πληρωμή των «ψαλιδισμένων» εφάπαξ βοηθημάτων. Έπειτα από τρία χρόνια στάσης πληρωμών τα πρώτα 1.520 εφάπαξ πληρώθηκαν στο Δημόσιο πριν από λίγες ημέρες ενώ ως το τέλος του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν γίνει άλλες 6.000 πληρωμές. Η καταβολή ξεκίνησε και για τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟτραπεζών, ενώ η διαδικασία προχωρά και στο Ταμείο Πρόνοιας του Ιδιωτικού Τομέα.

Σημειώνεται πως 62.000

εφάπαξ ήταν σε αναμονή στους 37 τομείς και κλάδους Πρόνοιας, η συντριπτική πλειονότητα από τον Σεπτέμβρη του 2013, σε αναμονή του νέου τρόπου υπολογισμού.

Όπως σημειώνει το Έθνος στο Ταμείο Πρόνοιας του Ιδιωτικού τομέα 12.800 αιτήσεις είναι στην ουρά και περιμένουν την είσπραξη του βοηθήματος. Από τους 11 τομείς του Ταμείου, με το νέο τρόπο υπολογισμού ετοιμάζονται να δώσουν οι κλάδοι του προσωπικού εταιρειών τσιμέντων, λιπασμάτων και Λιμένος Θεσσαλονίκης, όπως και αυτός των λιμενεργατών.

Αντίθετα στους δύο μεγάλους κλάδους του Ταμείου – ξενοδοϋπάλληλοι και εργοϋπάλληλοι μετάλλου – στην αναμονή είναι συνταξιούχοι που αποχώρησαν αρκετά πριν από τον Σεπτέμβρη του 2013. Συγκεκριμένα στο ΤΑΞΥ (ξενοδοχοϋπάλληλοι) εκκρεμούν 4.085 αιτήσεις για εφάπαξ και 977 για επιστροφή εισφορών. Το Ταμείο πληρώνει τώρα αιτήσεις που είχαν υποβληθεί τον Οκτώβριο του 2013.

Στο ΤΑΠΕΜ (εργατοϋπάλληλοι μετάλλου), εκκρεμούν 4.884 αιτήσεις για εφάπξ και 685 για επιστροφή εισφορών. Το Ταμείο πληρώνει τώρα αιτήσεις που είχαν υποβληθεί το Δεκέμβρη του 2013 και τον Γενάρη του 2014.

Στον τομέα των εμποροϋπαλλήλων εκκρεμούν 1.947 αιτήσεις. Τώρα πληρώνονται αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Γενάρη του 2016 αλλά αφορούν αποχωρήσεις πριν από τρία – τέσσερα χρόνια.

Δημόσιο

Στο Δημόσιο, μέχρι τον 15αύγουστο πληρώνεται το δεύτερο «πακέτο» των εφάπαξ που περιλαμβάνει 1.520 εντάλματα και αφορά υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους τον Οκτώβριο του 2013. Για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, το ΤΠΔΥ απορρόφησε τον Ιούλιο 35 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που εκταμιεύθηκαν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Τον Αύγουστο θα απορροφηθούν άλλα 35 εκατ. ενώ το Σεπτέμβριο τουλα΄χιστον 40 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο «πακέτο» πληρωμών του Σεπτέμβρηθα αφορά 3.000 - 4.000 εφάπαξ με στόχο να πληρωθούν όλοι όσοι αποχώρησαν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2013. Σύμφωνα με αυτό τον προγραμματισμό θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των 6.000 υπαλλήλων που αποχώρησαν στο τελευταίο τετράμηνο του 2013 και θα ακολουθήσει η πληρωμή άλλων 28.000 αιτήσεων από το 2014 ως το 2016.

Όλες οι καταβολές γίνονται πλέον με τον νέο τρόπο υπολογισμού, που ενσωματώνει τις περικοπές των προηγούμενων μνημονίων (έως και 38,14% για τους "παλαιούς" ασφαλισμένους) και απομειώνει ακόμη περισσότερο το βοήθημα για να βγει ο λογαριασμός. το νέο εφάπαξ στον δημόσιο τομέα είναι μειωμένο από 15,64% έως 18,26% σε σύγκριση με το βοήθημα που έλαβαν αντίστοιχης ασφαλιστικής ταυτότητας υπάλληλοι που έφυγαν πριν από την 1/9/2013.

ΔΕΚΟ

Σε ότι αφορά τις ΔΕΚΟ, συνεχίζονται τον Αύγουστο οι πληρωμές σε συνταξιούχους και πρώην εργαζομένους σε ΟΤΕ, ΟΣΕ ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταβολές στη ΔΕΗ.

Το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας έχει δρομολογήσει πληρωμές ύψους 60 εκατ. ευρώ μέχρι και το τέλος Αυγούστου, αξιοποιώντας κονδύλια που εκταμιεύθυηκαν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. τα 41 εκατ. θα διοχετετούν σε εφάπαξ συνταξιούχων του ΟΤΕ και τα 19 σε αποχωρήσαντες από τον ΟΣΕ.

Keywords
Αναζητήσεις
efapaxxronodiagramma, ποτε θα παρουν το εφαπαξ οι ξενοδοχουπαληλοι
Τυχαία Θέματα