Εμπόδια στην προσπάθεια του Murdoch να ελέγξει το κανάλι Sky News

Η εταιρεία Sky Plc προειδοποίησε τις ρυθμιστικές Αρχές της Βρετανίας ότι θα μπορούσε να "τραβήξει την πρίζα" του καναλιού Sky News εάν κινδυνεύσει η ύψους 11,7 δισ. βρετανικών λιρών (15,3 δισ. δολαρίων)) εξαγορά της από την 21st Century Fox Inc, του Rupert Murdoch.

Η

εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης δήλωσε στην Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (ΑΑΑ) ότι πιθανότατα θα επανεξετάσει τη λειτουργία του Sky News εάν απαγορευτούν οι συγχωνεύσεις ή άλλες εταιρικές ευκαιρίες, δημιουργώντας κινδύνους να κλείσει ένα δημοφιλές κανάλι ειδήσεων της Βρετανίας. Η ανασκόπηση της συναλλαγής εκ μέρους της ΑΑΑ περιλαμβάνει αξιολόγηση της επιρροής της οικογένειας Murdoch στη βιομηχανία ειδήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Η ΑΑΑ δεν πρέπει απλώς να λάβει υπόψη της τη «συνεχιζόμενη παροχή ειδήσεων από το Sky News» και την τρέχουσα συμβολή της στην πολυφωνία «πριν προκύψει η συναλλαγή», δήλωσε ο σταθμός Sky News σε ένα υπόμνημα το οποίο υπέβαλε τον Οκτώβριο και το οποίο κυκλοφόρησε από την ρυθμιστική Αρχή την Τρίτη.

Η στάση του Sky News μπορεί να ασκήσει πιέσεις στην ΑΑΑ, όσον αφορά ένα σημείο κλειδί για την έγκριση της προσφοράς που κάνει η 21th Century Fox. Το Sky News είναι η τέταρτη στη σειρά θεαματικότητας, πηγή τηλεοπτικών ειδήσεων της Βρετανίας, καθώς καταγράφεται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο στο 9% των ενήλικων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε η Ofcom, ρυθμιστική Αρχή στον τομέα των επικοινωνιών τον Ιούνιο. Η απώλεια του Sky News θα παρουσίαζε κινδύνους για την πολυφωνία "ίσες ή μεγαλύτερες από εκείνες που παρουσιάζει η ίδια η συναλλαγή", συμπλήρωσε η Ofcom.

Επιδιώκοντας να αποφύγει την έρευνα της ΑΑΑ νωρίτερα φέτος, η 21th Century Fox πρότεινε να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία των συντακτών του καναλιού και να διατηρηθούν τα τρέχοντα επίπεδα επένδυσης για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Η υπουργός Πολιτισμού Karen Bradley, η οποία τελικά θα αποφασίσει εάν θα εκκαθαριστεί τη συμφωνία, δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις της 21th Century Fox δεν έφτασαν για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της σχετικά με την πολυφωνία και παρέπεμψαν το ζήτημα στην ΑΑΑ.

Η 21th Century Fox, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Murdoch, κατέχει ήδη το 39% του Sky News. Ο Rupert Murdoch είναι επίσης εκτελεστικός πρόεδρος της News Corp., οποία είναι κάτοχος των βρετανικών εφημερίδων Times, Sunday Times και Sun. Ο συνδυασμός του Sky News με την 21th Century Fox και τα περιουσιακά στοιχεία της News Corp. θα δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη επιχείρηση οποιουδήποτε προμηθευτή ειδήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε η Ofcom τον Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα