Δονήσεις, αλλά όχι σεισμός, το χειρότερο σενάριο για τις ολλανδικές εκλογές

Οι περισσότερες επενδυτικές αναλύσεις συνιστούν επιφυλακτική στάση, σε σχέση με το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών, αλλά η ανησυχία είναι περισσότερο σε συμβολικό πολιτικό επίπεδο, παρά επί της ουσίας.

Και τούτο διότι ακόμη κι αν ο ακροδεξιός, αντιισλαμιστής και αντιευρωπαϊστής Γκερτ Βίλντερς κερδίσει την πρώτη θέση, είναι πρακτικά απίθανο να κυβερνήσει αφού όλα τα άλλα κόμματα έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν μαζί του.

Ωστόσο, η δυναμική που θα καταγράψει στις εκλογές η πορεία του «Κόμματος

της Ελευθερίας» του Βίλντερς θεωρείται σηματοδότης για τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος σε άλλες χώρες και κυρίως στη Γαλλία, όπου αντίθετα τα ομόλογα δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις προβλέψεις για τις εκλογές που θα γίνουν στα τέλη Απριλίου.

Πιθανή πρωτιά του Βίλντερς θα θεωρηθεί ένα ισχυρό συμβολικό σήμα ότι η αμφισβήτηση και ο αντιευρωπαϊσμός συνεχίζουν να ενισχύονται και πιθανόν ένα τέτοιο αποτέλεσμα να επηρεάσει θετικά και τη δυναμική της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία.

Ωστόσο, οι πιο ψύχραιμοι αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη κι αν ο Βίλντερς κερδίσει τις εκλογές, θα υπάρξει επίπτωση στις αγορές πιθανόν ανάλογη εκείνης του Brexit, αλλά η κατάσταση γρήγορα θα ηρεμήσει.

Όσο για τη Γαλλία και εκεί η νίκη της Λεπέν στον πρώτο γύρο θεωρείται βέβαιη, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στο δεύτερο γύρο θα χάσει και έτσι δεν θα κυβερνήσει ούτε εκείνη.

Στην περίπτωση αυτή, η χρονιά θα κλείσει με τις γερμανικές εκλογές όπου σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν οι Σοσιαλδημοκράτες έρθουν πρώτοι, θα υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού με τα συστημικά κόμματα, τα οποία αποδέχονται το ευρωπαϊκό πλαίσιο, οπότε η φουρτούνα για την Ε.Ε. θα έχει περάσει.

Γ. ΣΩΖΟΣ
[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα