ΔΟΛ: Τεστ αντοχής χωρίς ρευστό

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Ενα χρηματοδοτικό κενό δύο-τριών μηνών καθορίζει το μέλλον του ΔΟΛ. Οι πιστώτριες τράπεζες προετοιμάζονται να καταθέσουν αίτηση για ένταξη της επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, χωρίς στο μεταξύ να έχει βρεθεί λύση για το πώς θα εξασφαλιστούν οι πόροι ώστε να συνεχίσει ο Οργανισμός την έκδοση των εφημερίδων μέχρι τη δικαστική απόφαση.

Στο

μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή έφτασε στα γραφεία του ΔΟΛ νέα επιστολή της Αlpha Bank με την οποία καταγγέλλονται τα προσωπικά δάνεια του Σταύρου Ψυχάρη. Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη οι τράπεζες θα κινηθούν για την κατάσχεση και των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων του μετόχου. Η επόμενη μέρα του εκδοτικού οργανισμού χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα καθώς το οικονομικό αδιέξοδο παραμένει και εντείνεται από πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ πλήθος νομικών και οικονομικών στοιχείων και πρακτικών μπορεί εύκολα να ανατρέψει τις προσπάθειες διάσωσης και να οδηγήσει την επιχείρηση στην πλήρη κατάρρευση. Οι τράπεζες επιλέγουν τη λύση του καθεστώτος ειδικής διαχείρισης που προβλέπει ο νόμος Δένδια προκειμένου να διασωθούν δραστηριότητες της επιχείρησης, με την ελπίδα ότι με το συγκεκριμένο μοντέλο έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάκτησης των χρημάτων τους, ενώ ταυτόχρονα αποσοβούν τον κίνδυνο ενός ντόμινο που θα παρασύρει θυγατρικές εταιρείες του ΔΟΛ, και ιδιαίτερα την εκτυπωτική εταιρεία Ιρις.

Ωστόσο, μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση που εντάσσει τον ΔΟΛ στο καθεστώτος της ειδικής διαχείρισης δεν υπάρχει ρευστότητα για να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης. Αυτή την εβδομάδα οι εφημερίδες του συγκροτήματος κυκλοφόρησαν. Το ερώτημα για τις επόμενες είναι από πού θα βρεθούν τα χρήματα για να πληρωθούν τα στοιχειώδη έξοδα (χαρτί, εκτύπωση κ.λπ.) ώστε να συνεχιστεί η έκδοση. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΔΟΛ είναι δεσμευμένοι, όπως και τα έσοδα από την κυκλοφορία των εφημερίδων. Οι εργαζόμενοι επιδεικνύοντας υπευθυνότητα -αν και απλήρωτοι- αποφάσισαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την έκδοση των εφημερίδων προκειμένου να συμβάλουν από την πλευρά τους στην επιβίωση της εταιρείας. Δυστυχώς, όμως, η υπεύθυνη στάση των εργαζομένων δεν ακυρώνει τον κίνδυνο η έλλειψη ρευστότητας να οδηγήσει σε λίγες εβδομάδες τον ΔΟΛ σε απαξίωση.

Οι τράπεζες έχουν συμφέρον να διατηρηθεί σε λειτουργία ο οργανισμός, ώστε να εισπράξουν περισσότερα χρήματα όταν πουλήσουν τις δραστηριότητές του, αλλά δεν μπορούν να το πράξουν πριν από την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από τις επιτροπές πιστοδοτήσεων που λειτουργούν σε όλες τις τράπεζες. Με τη δαιμονοποίηση που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα δάνεια των μέσων ενημέρωσης οι τράπεζες δεν εγκρίνουν την ενδιάμεση χρηματοδότηση, καθώς τα τραπεζικά στελέχη κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενα για απιστία. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει ιδιώτης επενδυτής που θα μπορούσε να αναλάβει το κόστος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Στην περίπτωση του Μαρινόπουλου το αντίστοιχο πρόβλημα ρυθμίστηκε με την κατάθεση μιας τροπολογίας. Αλλωστε είναι κάτι προφανές και λογικό, που το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν να συμβαίνει, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση των ιχθυοτροφείων Σελόντα και Νηρέας, όπου οι τράπεζες όταν πήραν τις επιχειρήσεις έπρεπε να συνεχίσουν να ταΐζουν τα ψάρια. Στην περίπτωση του ΔΟΛ, όμως, η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει ανάλογη ευελιξία και η χρηματοδότηση για να συνεχιστεί η έκδοση των εφημερίδων είναι στον αέρα. Μπορεί στην κυβέρνηση να υποστηρίζουν ότι είναι δίπλα στους εργαζομένους του ΔΟΛ, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον έχουν περιοριστεί μόνο σε λόγια συμπαράστασης.

Το καθεστώς ειδικής διαχείρισης του νόμου Δένδια, βάσει του οποίου οι τράπεζες ετοιμάζονται να καταθέσουν αίτηση, είναι μια νέα διαδικασία. Μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί 2-3 φορές και είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα υπάρχουν μόνο δύο νομικά γραφεία εξειδικευμένα στις σχετικές διατάξεις. Η υπαγωγή στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης γίνεται με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδι­κείου. Η αίτηση των τραπεζών συζητείται υποχρεωτικά εντός διμήνου από την κατάθεσή της και η έκδοση της απόφασης γίνεται έναν μήνα από τη συζήτηση. Δηλαδή στη χειρότερη περίπτωση για την έκδοση της δικαστικής απόφασης απαιτούνται τρεις μήνες και στην καλύτερη ένας.

Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης διορίζεται ειδικός εκκαθαριστής, ενώ παραιτείται άμεσα το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Ο εκκαθαριστής έχει προθεσμία 12 μηνών να ολοκληρώσει την εκκαθάριση. Η διαδικασία καταλήγει στην εκποίηση με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό των ακινήτων και των άλλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Ο ειδικός διαχειριστής ασκεί τη διοίκηση της εταιρείας και ξεκινά την άσκηση των καθηκόντων του με καταγραφή του ενεργητικού. Οι διαγωνισμοί για την πώληση περιουσιακών στοιχείων μπορεί να γίνουν από τον εκκαθαριστή άμεσα αν κρίνει ότι συντρέχει κίνδυνος απαξίωσης. Με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ο ΔΟΛ θα δίνει κάθε εβδομάδα άνιση μάχη για να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη χρήματα ώστε να συνεχιστεί η έκδοση των εφημερίδων. Ταυτόχρονα η υπόθεση περιπλέκεται λόγω και των συμμετοχών που έχει ο οργανισμός. Οι τράπεζες προσπαθούν να διαχειριστούν την υπόθεση κατά τρόπο ώστε η αδυναμία πληρωμών του ΔΟΛ να μην προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις θυγατρικές του και ιδιαίτερα στην εκτυπωτική Ιρις.

Keywords
Τυχαία Θέματα