Δώδεκα δεδομένα για το σύμπαν που θα σας... αλλάξουν την κοσμοθεωρία

Mπορεί μερικές φορές να νιώθουμε σημαντικοί. Είμαστε, τουλάχιστον για εμάς τους ίδιους και τους γύρω μας. Μπορεί να θεωρούμε τις κοινωνίες, τις πόλεις, τις χώρες, τους ωκεανούς, τον ίδιο τον πλανήτη τεράστιο. Αλλά τελικά ο κόσμος όντως είναι μικρός, εάν αναλογιστεί κανείς το σύμπαν. Ή είναι μεγάλος; Μήπως εμείς οι ίδιοι είμαστε περισσότερο από αυτό που φαινόμαστε;

Παρακάτω παραθέτουμε 12 στοιχεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πού και τί πραγματικά είμαστε:

1. Εάν "ξετυλίξουμε" όλο το DNA του σώματός μας θα φτάσει τα 34

δισεκατομμύρια μίλια. Κάτι αρκετό για να μας φτάσει στον Πλούτωνα (το ουράνιο σώμα) και να μας φέρει πίσω... έξι φορές.

2. Περίπου ολόκληρη η ύλη αποτελείται (99,9999999%) από "άδειο χώρο". Εάν κανείς αφαιρέσει ολόκληρο το χώρο μεταξύ των ατόμων μας, τα 7 δισ. πληθυσμού του πλανήτη Γη θα χωρούσαν μέσα σε ένα κύβο ζάχαρης.

3. Πολλά από τα άτομα από τα οποία αποτελούμαστε (υδρογόνο, σίδηρος στο αίμα μας κτλ) προέρχονται από το Big Bang.

4. Από το Big Bang προέρχεται και ένα μικρό ποσοστό του "χιονιού" στις τηλεοράσεις

5. Το φως από μερικά αστέρια, όταν τα κοιτάμε, είναι πραγματικό παράθυρο στο παρελθόν. Για παράδειγμα, το τηλεσκόπιο Hubble της NASA μπορεί να δει φως...ηλικίας 13 δισ. ετών.

6. Οι πατημασιές των αστροναυτών στο φεγγάρι θα βρίσκονται εκεί, πιθανώς, για εκατομμύρια χρόνια αφού δεν υπάρχει κάτι που να τις διαβρώσει. (εκτός εάν τα πετύχει κομήτης)

7. Εάν ενώσετε δύο κομμάτια του ίδιου μετάλλου στο διάστημα με το χέρι, αυτά θα...ενωθούν για πάντα εκτός εάν τα χωρίσετε.

8. Ένας χρόνος στην Αφροδίτη διαρκεί 224 γήινες ημέρες. Μία ημέρα της Αφροδίτης διαρκεί... 243 γήινες ημέρες. Κάτι που σημαίνει πως η ημέρα είναι μεγαλύτερη από το χρόνο, στον πλανήτη αυτό (με τους δικούς μας κανόνες). Επίσης, η Αφροδίτη είναι ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα που περιστρέφεται...ανάποδα από τους άλλους.

9. Το 99,86% της μάζας του ηλιακού μας συστήματος αποτελείται από τον Ήλιο. Είναι τόσο μεγάλος που θα χωράγαμε 1,3 εκατομμύρια από τον πλανήτη μας μέσα του.

10. Θα μπορούσαν να υπάρχουν μέχρι και 3 εξακισεκατομμύρια αστέρια στο σύμπαν. 3, με 23 μηδενικά: 300.000.000.000.000.000.000.000. Πρόκειται για περισσότερα άστρα από ότι κόκκους άμμου στον πλανήτη Γη.

11. Όταν εκρήγνυται ένα τεράστιο άστρο, το συμπυκνωμένο κέντρο του δημιουργεί το λεγόμενο neutron star. Τα αστέρια αυτά έχουν τόση πυκνότητα όπου ένα κουταλάκι γλυκού του υλικού τους θα ζύγισε περισσότερο από το Έβερεστ. Ναι, όλο το βουνό, με την κορυφή. Η έκρηξη περιστρέφει το αστέρι με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. 600 το δευτερόλεπτο.

12. Η ύλη που μπορούμε να παρατηρήσουμε στο σύμπαν (μέχρι σήμερα) αποτελεί το 5% του, μόνο. Το υπόλοιπο 95% αποτελείται από σκοτεινή ενέργεια (68%) ή σκοτεινή ύλη (27%), για τα οποία δεν έχουμε σχεδόν καμία ιδέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα