Δημήτριος Μαντζούνης (Alpha Bank): Προτεραιότητα η στήριξη της επιχειρηματικότητας

Η Alpha Bank, από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ομίλους στην Ελλάδα, συμβάλλει διαχρονικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας με συνέπεια τους ιδιώτες και επιχειρηματίες πελάτες της

Στο ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών, η Alpha Bank, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έλαβαν χώρα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αποκατέστησε τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, εξασφάλισε έναν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη και τώρα διευρύνει συνεχώς τις πηγές χρηματοδότησής της.

Το α' τρίμηνο του 2017 η Alpha Bank παρουσίασε κερδοφορία για τρίτο τρίμηνο στη σειρά και σημαντική περαιτέρω αποκλιμάκωση των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού της σχεδίου συνεχίζει τον εξορθολογισμό και την αύξηση της αποδοτικότητας του δικτύου της, ενώ προσφάτως ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι κοινοπραξίες, στις οποίες συμμετέχει η Alpha Bank, για την ενεργό διαχείριση μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων ιδιωτών (Cepal) και επιχειρήσεων (Pillarstone).

Η έμπρακτη στήριξη της επιχειρηματικότητας αποτελεί πάγια προτεραιότητα για την Alpha Bank, η οποία ανακοίνωσε προσφάτως ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Τον Δεκέμβριο του 2016 η Alpha Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία τη συναλλαγή τιτλοποίησης δανείων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αντλώντας μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 320 εκατ. ευρώ μέσω της τοποθέτησης χρεογράφων πρώτης εξασφάλισης στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΙΒ), στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (ΕBRD) και σε Διεθνή Επενδυτική Τράπεζα. Παράλληλα, η τράπεζα υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 100 εκατ. ευρώ με την ΕΙΒ για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης και των υπηρεσιών.

Τον Νοέμβριο του 2016 η Alpha Bank, σε συνεργασία με την ΕΙΒ, χρηματοδότησε επιλέξιμους πελάτες της με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος Grouped Loan for SMEs. Η Alpha Bank συμμετέχει ενεργά σε όλα τα συγχρηματοδοτικά εργαλεία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και της ETEAN Α.Ε., ενώ από το 2011 έως σήμερα έχουν διατεθεί πάνω από 230 εκατ. ευρώ στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, το 2016 η τράπεζα συνήψε συνεργασία με την EBRD, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για τη διασφάλιση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών των επιχειρηματικών πελατών της και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους.

Στις αρχές του 2017 ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιο των διαθέσιμων Προγραμμάτων Διεθνούς Εμπορίου μέσω νέου Προγράμματος σε συνεργασία με τον Διεθνή Χρηματοδοτικό Οργανισμό (IFC). Τον Απρίλιο του 2017 η Alpha Bank σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων συμμετείχε στην υπογραφή τεσσάρων συμφωνιών που προβλέπουν τη διοχέτευση 420 εκατ. ευρώ σε πάνω από 2.000 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Στον τομέα της χρηματοδότησης επενδύσεων, η Alpha Bank πρωτοστατεί στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων, ενώ συμμετείχε από κοινού με μεγάλους υπερεθνικούς οργανισμούς (ΕΙΒ, EBRD, IFC) στη χρηματοδότηση μέρους της συμφωνίας που υπέγραψε η Fraport με το Δημόσιο για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Η Alpha Bank παρέχει προηγμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής. Το Alpha e-Banking (web και mobile) για ιδιώτες, ακόμη πιο εύχρηστο, λειτουργικό και ασφαλές μετά τον συνολικό επανασχεδιασμό του το 2015, κερδίζει την προτίμηση όλο και περισσότερων συνδρομητών. Εντυπωσιακά ανοδική είναι η πορεία του Alpha Mobile Banking, το οποίο εμπλουτίστηκε και με τη δυνατότητα εισόδου με δακτυλικό αποτύπωμα ή 4ψήφιο PIN και με την υπηρεσία Alpha Quick Transfer.

Από το 2016, το ψηφιακό πορτοφόλι my Alpha wallet, με μέσο πληρωμής τις κάρτες, παρέχει τη δυνατότητα τόσο για πληρωμές λογαριασμών όσο και για αγορές στο Ιντερνετ. Το πλήρως αναβαθμισμένο Alpha e-Banking Επιχειρήσεων είναι πλέον στη διάθεση των πελατών, ενώ η τράπεζα προσφέρει και εξελιγμένη πύλη πληρωμών για ηλεκτρονικό εμπόριο σε επιχειρήσεις.

Μετά την αποπληρωμή το 2014 των προνομιούχων μετοχών, η τράπεζα πριν από λίγες ημέρες αποπλήρωσε στο Δημόσιο και τις εγγυήσεις που είχε χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο του Πυλώνα ΙΙ και έτσι δεν θα συμμετέχει πλέον επίτροπος του Δημοσίου στο Δ.Σ. της.

Keywords
Τυχαία Θέματα