Διδάσκεται η επιχειρηματικότητα;

Τι θα απαντούσατε εσείς στο ερώτημα: « Διδάσκεται η επιχειρηματικότητα;». Πάντως, πριν σπεύσετε να απαντήσετε κρατήστε κάπου στο μυαλό σας και την δική μου άποψη για το θέμα. Η απάντηση μου είναι η εξής: Ναι, υπάρχουν πτυχές της τέχνης της επιχειρηματικότητας που μπορούν να ενταχθούν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Κυρίως τεχνικές, μέθοδοι, προσεγγίσεις, σχέσεις κλπ. Π.χ μπορεί και πρέπει να διδάσκεται ο τρόπος που μια νεανική ομάδα θα καταφέρει να μετατρέψει μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα σε μια λειτουργική και αποδοτική επιχείρηση μέσα από την δημιουργία ενός

προϊόντος ή μιας υπηρεσίας με θετική ανταπόκριση στην αγορά. Στην ίδια κατεύθυνση μπορεί να λειτουργήσει και η εξάσκηση των νεοσσών της επιχειρηματικότητας στον τρόπο με τον οποίο θα πλησιάσουν επενδυτές για να παρουσιάσουν το αίτημα της χρηματοδότησης του project.

Με άλλα λόγια, η απάντηση είναι: Ναι, η επιχειρηματικότητα μπορεί να γίνει μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε ένα Πανεπιστήμιο και ως προς αυτό δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις με μια και μόνη εξαίρεση. Η τελευταία έχει να κάνει με το ταλέντο. Αυτό δεν διδάσκεται και δεν μπορεί να διδαχθεί! Το ταλέντο ή το διαθέτεις και το αξιοποιείς με σκληρή δουλειά, όραμα, πραγματισμό και επιμονή στους στόχους ή αποχαιρετάς από νωρίς το γήπεδο για την εξέδρα!

Αλλά, ακόμη και η έγκαιρη αποχώρηση από το γήπεδο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι...

Ακούγοντας το «μάθημα» του Kurt F. Heiar – Lecturer, John Pappajohn Entrepreneurial Center, Henry B. Tippie College of Business, The University of Iowa- στη εκδήλωση Odyssey Startup που διοργάνωσαν από κοινού το πρόγραμμα egg με την Ελληνική Πρωτοβουλία ενίσχυσα την θέση μου για την ανάγκη να περάσει η επιχειρηματικότητα ως μάθημα νέου τύπου την πόρτα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος – από τις μικρές τάξεις του Δημοτικού έως τα μεταπτυχιακά των δημόσιων Πανεπιστημίων.

Ήδη, στην χώρα μας υπάρχουν εξαιρετικές προσπάθειες από συλλογικότητες ιδιωτών όπως εκείνες του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) ή πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών όπως εκείνες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αλλά, αυτές οι διάσπαρτες πρωτοβουλίες χρειάζεται να δυναμώσουν και κυρίως να δικτυωθούν προκειμένου να διαμορφώσουν πραγματικά σχολεία επιχειρηματικότητας για τους νέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα