Δεν «τραβάει» η χρυσή βίζα

Της Στεφανίας Σούκη

Χρυσή βίζα σε ξένους επενδυτές. Το πρόγραμμα που προσφέρει άδειες διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών και μέλη των οικογενειών τους, όταν αυτοί επενδύουν πάνω από 250.000 ευρώ σε ακίνητα και οποιαδήποτε άλλη επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, δεν πάει καλά. Τα νούμερα είναι χαμηλά αν ληφθεί υπόψη ότι τρέχει από το 2013 και έχει στόχο την τόνωση των επενδύσεων ακινήτων από τρίτους επενδυτές στη χώρα μας.

Tα στοιχεία από τον οργανισμό Enterprise Greece που ''τρέχει'' το πρόγραμμα Golden

Visa δείχνουν ότι χορηγήθηκαν συνολικά 1.573 άδειες σε επενδυτές ακινήτων τρίτων χωρών μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2017, με πρώτη χώρα προέλευσης των αγοραστών την Κίνα με 664 άδειες, δεύτερη τη Ρωσία με 348, τρίτη την Αίγυπτο με 77, τέταρτο τον Λίβανο με 73 και πέμπτη την Ουκρανία με 67.

Οι πρώτες χώρες σε άδειες διαμονής, αν συμπεριληφθούν και οι άδειες που έχουν δοθεί στους συγγενείς των επενδυτών (συνολικά 3.809), είναι η Κίνα με 1.580 άδειες, η Ρωσία με 787, το Ιράκ με 211, ο Λίβανος με 203 και η Αίγυπτος με 179.

Χθές μάλιστα στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με στελέχη της αγοράς ακινήτων και δικηγορικών γραφείων που δραστηριοποιούνται ενεργά στην προώθηση του προγράμματος «Greek Golden Visa». Σκοπός της συνάντησης, που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Enterprise Greece με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, ήταν η ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος και η συζήτηση για πιθανές ενέργειες με σκοπό την ενίσχυση της προώθησής του και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του.

Στη συνάντηση συμμετείχε, εκτός του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης που είναι αρμόδιος για την εποπτεία του Enterprise Greece, και ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας. Στελέχη του Enterprise Greece, των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εξωτερικών παρουσίασαν το πρόγραμμα και απάντησαν σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από τα στελέχη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά να καταθέσουν γραπτώς προτάσεις βελτίωσης και περαιτέρω προώθησης της Greek Golden Visa έως την Παρασκευή 3 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις προτάσεις που έχουν ''πέσει'' στο τραπέζι, πέραν φυσικά της μείωσης της γραφειοκρατίας, της άρσης των καθυστερήσεις στις αρμόδιες Διευθύνσεις των υπουργείων και της διεύρυνσης του κύκλου των συγγενικών προσώπων των επενδυτών στους οποίους επιτρέπεται η χορήγηση αδειών, είναι ακόμη και η μείωση του ποσού των 250 χιλ. ευρώ, ως ανώτατο όριο αγοράς για τη χορήγηση της άδειας διαμονής δεδομένων των ειδικότερων δυσκολιών που παρουσιάζει ειδικά η ελληνική αγορά από το 2015 και μετά λόγω capital controls.

Σημειωτέον ότι το ποσό των 250 χιλ. ευρώ δε θεωρείται υψηλό, αν συγκριθεί με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ''τρέχουν'' το ίδιο πρόγραμμα, ωστόσο το ασταθές επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα δε φαίνεται να βοηθάει ιδιαίτερα, γεγονός το οποίο οδηγεί τους ειδικούς να προτείνουν τη μείωσή του ακόμη και στα 200 χιλ. ευρώ. Παράλληλα, ένα ακόμη ειδικότερο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς το οποίο έχουν επανειλημμένα επισημάνει οι μεσίτες είναι ότι λείπουν τα οργανωμένα συγκροτήματα κατοικιών, για τα οποία υπάρχει και μεγαλύτερη ζήτηση ιδιαίτερα από τους Κινέζους επενδυτές.

Σύμφωνα με το Enterprise Greece, από το 2014 έχει υλοποιήσει 12 δράσεις και εκδηλώσεις εξωστρέφειας εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος, με σκοπό την ενημέρωση και προώθηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Μέσω αυτών των εκδηλώσεων, έχουν ενημερωθεί περισσότερες από 1.600 ξένες επιχειρήσεις και επενδυτές, έχει οργανωθεί η υποδοχή περί των 30 επιχειρηματικών αποστολών με ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Golden Visa και έχουν προωθηθεί περισσότερες από 40 επενδυτικές προτάσεις σε εταιρείες που ενδιαφέρονταν για επενδύσεις σε real estate λόγω του προγράμματος.

Παράλληλα, το Enterprise Greece έχει απαντήσει, μέσω του Front office που λειτουργεί, σε περισσότερα από 500 ερωτήματα που έχουν φτάσει απευθείας στον Οργανισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα