Δεν θα είναι έτοιμος στις 8 Ιουνίου ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

Της Μαριάννας Τζάννε

Tην προσεχή Πέμπτη 8 Ιουνίου εκπνέει η τελευταία προθεσμία που είχε δώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος κ.Γιώργος Σταθάκης για τα αυθαίρετα. Μόνο που το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, το οποίο επεξεργάζεται από τις αρχές του χρόνου το υπουργείο, μόλις πρόσφατα πήρε την τελική του μορφή.

Το ΥΠΕΝ, σε αυτή την περίπτωση έχει δύο επιλογές: είτε να προχωρήσει σιωπηρά στην νομοθέτηση του σχεδίου, θεωρώντας ότι τα

κενό που θα δημιουργηθεί στην αγορά δεν θα είναι πολύ μεγάλο, είτε να καταφύγει στην τρίτη διαδοχικά παράταση του νόμου για τα αυθαίρετα. Όπως εκτιμάται, η προτεινόμενη ρύθμιση μέχρι να ψηφιστεί θα απαιτήσει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Σε πρώτη φάση το νομοσχέδιο θα περάσει από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, η οποία θα διερευνήσει τη συνταγματικότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων και τη συμβατότητά τους με Ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, ελέγχοντας και την πληρότητα των νέων ρυθμίσεων. Αφού πάρει το πράσινο φως, θα περάσει στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής για να ακολουθηθεί την προβλεπόμενη διαδικασία ψήφισης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ψήφιση του νόμου δεν θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του μήνα.

Χθες πάντως, ο κ. Σταθάκης, συναντήθηκε, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό και τους Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, Ανατολικής Μακεδονίας, Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου.
Ο υπουργός συζήτησε τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και τις νέες αρμοδιότητες και τους πόρους που αυτό μεταβιβάζει από την κεντρική διοίκηση στις Περιφερειακές Αρχές. Με βάση το σχέδιο που είχε δοθεί πέρσι σε διαβούλευση, δημιουργείται το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος, το οποίο θα υπάγεται στο ΥΠΕΝ αλλά θα έχει διευθύνσεις σε κάθε περιφέρεια. Θα ελέγχει την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού, την αυθαίρετη δόμηση κλπ. Στο Παρατηρητήριο θα κατευθύνεται το 25% των νέων προστίμων.

«Μία ακόμη αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους, μετά τους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ (για το νερό), μεταφέρεται στις Περιφέρειες από κατ’ αρχήν αδυναμία στη λειτουργία και ευθύνη της διαχείρισης της αρμοδιότητας αυτής από το κεντρικό κράτος» δήλωσε χθες ο Κατσιφάρας. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας επισήμανε ότι θα είναι μεγάλο πολιτικό λάθος αυτή η τομή-μεταρρύθμιση να μη συνοδευτεί από την αντίστοιχη στήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους. «Για πρώτη φορά, η ευθύνη του δομημένου περιβάλλοντος περνά στην αιρετή Περιφέρεια κι αυτό θεωρώ ότι είναι μια εξαιρετική μεταρρύθμιση που ενισχύει τον θεσμό» δήλωσε ο κ. Τατούλης. Τόνισε πάντως ότι πρέπει να «λυθούν και σημαντικά προβλήματα προκειμένου να λειτουργήσει αυτή η καινούργια Διεύθυνση στις Περιφέρειες» η οποία εκτίμησε ότι θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα