Σε ανοδική τροχιά οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το αρχικό σοκ

Το άνοιγμα της Ευρώπης την επαύριο του ιταλικού δημοψηφίσματος, επιβεβαίωσε τους φόβους για αναταράξεις στις αγορές αν επικρατούσε το «όχι». Η συνέχεια ωστόσο αποδείχθηκε διαφορετική, μιας και οι περισσότεροι δείκτες, ακόμα και το χρηματιστήριο του Μιλάνο, μάζεψαν τις πρωινές απώλειες και γύρισαν σε θετικά πρόσημα, δείχνοντας ότι το αποτέλεσμα δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο πανευρωπαϊκός EuroStoxx600 άνοιξε με πτώση 0,05%,

με τις μεγαλύτερες απώλειες να εντοπίζονται στις τράπεζες που έφτασαν να υποχωρούν κατά 1,2%. Η Banco Popolare, η Banco Popolare di Milano και η η Unicredit σημείωσαν απώλειες άνω του 4%. Λίγο πριν πάντως ο Stoxx600 ενισχύθηκε κατά 1,41%.

Στα ταμπλό, λίγο νωρίτερα η εικόνα είχε ως εξής: στο Λονδίνο ο FTSE100 στο +0,83%, o DAX στο +1,91% , o CAC40 με άνοδο 1,27%, o IBEX35 με άνοδο 1,13%, o BEL20 στο +1,30%, o FTSE MIB στο +0,34%.

Το άνοιγμα της Ευρώπης την επαύριο του ιταλικού δημοψηφίσματος, επιβεβαίωσε τους φόβους για αναταράξεις στις αγορές αν επικρατούσε το «όχι». Η συνέχεια ωστόσο αποδείχθηκε διαφορετική, μιας και οι περισσότεροι δείκτες, ακόμα και το χρηματιστήριο του Μιλάνο, μάζεψαν τις πρωινές απώλειες και γύρισαν σε θετικά πρόσημα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εικόνα των αγορών οφείλεται εν μέρει στο ότι πολλοί επενδυτές ανέμεναν ότι ο ιταλικός λαός θα ψήφιζε «όχι» στην αποδυνάμωση της Γερουσίας και στην αύξηση της εξουσίας του πρωθυπουργού, που προβλεπόταν από τη συνταγματική μεταρρύθμιση που υποστήριζε ο Ρέντσι.

Μακροπρόθεσμα πάντως, τα βαθιά οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας παραμένουν.

Σύμφωνα με την Maria Paola Toschi, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της JP Morgan Asset, υπάρχει ανησυχία αρνητικών επιπλοκών, όπως λέει, για την ιταλική οικονομία.

Δομικά θέματα στην Ιταλία έχουν συνεισφέρει σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και μειούμενης ανταγωνιστικότητας τις τελευταίες δεκαετίες.. Ο Ρλεντσι και η κυβέρνησή του ανέλαβαν ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είχε στόχο να λύσει κάποια από αυτά τα προβλήματα – για τα οποία η συνταγματική μεταρρύθμιση που καταψηφίστηκε τελικά αποτελούσε σημαντικό κομμάτι.

Αρα το δημοψήφισμα θεωρήθηκε ως ένα πολιτικό τεστ για την κυβέρνηση και η επικράτηση του Οχι θεωρήθηκε ως πρόταση μομφής, βάζοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του τρέχοντος συνασπισμού.

Το ευρώ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στα ασιατικά χρηματιστήρια έπεσε σε χαμηλό 20 μηνών.
Σχεδόν το 60% των Ιταλών ψηφοφόρων επέλεξαν να πουν όχι στην πρόταση της κυβέρνησης Ρέντσι για συνταγματική αναθεώρηση και ο τελευταίος είχε προδικάσει την παραίτησή του σε περίπτωση ήττας του.

Οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο νέων εκλογών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και πολιτικής αστάθειας που θα έχει σοβαρές συνέπειες στις ήδη ευάλωτες τράπεζες της χώρας.

Σήμερα, στη Monte dei Paschi di Siena πραγματοποιείται συνάντηση με συμβούλους για να συζητηθεί το αν θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση ύψους 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους FT, ενώ, όπως μετάδωσε νωρίτερα το Reuters, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση επενδυτικών τραπεζών σήμερα για το θέμα. Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα η μετοχή της σημείωνε άνοδο 0,82%, ενώ στο άνοιγμα έχανε σχεδόν 6%.

Η Unicredit, την ίδια ώρα, που χάνει 3%, επιδιώκει την πώληση του τμήματος Pioneer,στην Amundi έναντι τιμήματος 3 δισ. ευρώ. Το deal αυτό εκτιμάται ότι θα βοηθήει την ιταλική τράπεζα να αυξήσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, σύμφωνα με τους FT.

Ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη της Pantheon Macro, αναφέρει σε σημείωμά του: «Η οικονομία μπορεί εύκολα να ακινητοποιηθεί λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει την ανάληψη επείγουσας δράσης για τις τράπεζες. Μια συμφωνία με την ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να αναβληθεί για πολύ ακόμα αν οι Ιταλοί πολιτικοί θέλουν να αποφύγουν μια ξαφνική χρεοκοπία για μια ή περισσότερες από τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες της χώρας».
Στο μεταξύ, ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, Πιερ Κάρλο Πάντον ακύρωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για το σημερινό Eurogroup.
Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την υποψηφίοτητά του για την προεδρία της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Keywords
Τυχαία Θέματα