Δείτε την κρυφή αιτία πίσω από την άνοδο της τιμή του πετρελαίου

Άνοδο έχει σημειώσει το πετρέλαιο, με φόντο το πιθανό πάγωμα της παραγωγής για την σταθεροποίηση της τιμής, όμως η κρυφή αιτία πίσω από αυτή την άνοδο είναι άλλη. Πρόκειται για τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Ο φόβος ενός σαμποτάζ σε κάποιον αγωγό πετρελαίου θέτει 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε καθεστώς πιθανού στόχου, αναφέρει η Τράπεζα

του Καναδά, ενώ τον προηγούμενο μήνα σημαντικός αγωγός πετρελαίου στη Νιγηρία τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού. Ο αγωγός μετέφερε 250.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πρόσφατα στα 40 δολάρια σήμερα από τα 26 δολάρια το βαρέλι στα μέσα Φεβρουαρίου, σημειώνει το CNN Μoney.

Η μεγάλη αύξηση αποδόθηκε στις ελπίδες των επενδυτών ότι θα υπάρξει η συνάντηση των μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ με φόντο την μείωση της παραγωγής για την σταθεροποίηση των τιμών.

Όμως την ίδια ώρα οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι δολιοφθοράς κάποιου αγωγού έπαιξαν και αυτοί τον ρόλο τους στην άνοδο των τιμών.

Σύμφωνα με τoν Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας εξαιτίας των τρομοκρατικών χτυπημάτων σε Ιράκ και Νιγηρία και των αγωγών που τέθηκαν εκτός λειτουργίας, χάθηκαν εξαγωγές 850.000 βαρελιών πετρελαίου.

Στην περιοχή των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ έκλεισε για λόγους ασφαλείας αγωγός μεταφοράς 600.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, με τα έσοδα του Κουρδιστάν από τις εξαγωγές πετρελαίου να έχουν υποχωρήσει στα 233 εκατ. δολάρια τον Φεβρουάριο από 650 εκατ. δολάρια τον Ιανουάριο.

Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράκ μειώθηκε τον Φεβρουάριο κατά 320.000 βαρέλια την ημέρα μετά την αποτυχία της χώρας να αντιδράσει στις επιθέσεις του ISIS.

H Αλγερία, η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στην Αφρική και από τις τρεις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μαύρης Ηπείρου, έγινε θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων από την Αλ Κάιντα το 2013, ενώ και η Λιβύη τον Φεβρουάριο αναγκάστηκε να αντλήσει 360.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σε νέο χαμηλό έτους μετά τα 1,6 εκατ. βαρέλι την ημέρα μία μέρα πριν την πτώση του Καντάφι.

Ένοπλες ομάδες που πρόσκεινται στο ISIS έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων στην Λιβύη από τις αρχές του έτους ενώ μόλις δύο από τα επτά τερματικά λιμάνια για την εξαγωγή πετρελαίου λειτουργούν, αποτέλεσμα των επιθέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα