ΔΕΗ: Plan B μετά την αποεπένδυση από το 40% του λιγνίτη

της Μαριάννας Τζάννε

Το έντονο φλερτ που ξεκίνησε με τους Κινέζους τον τελευταίο χρόνο, επιβεβαιώνει το σχέδιο Παναγιωτάκη για την επόμενη μέρα της ΔΕΗ μετά την αποεπένδυση από το 40% της λιγνιτικής παραγωγής.

Οι δεσμοί που έχει αναπτύξει με την χώρα του μεταξιού ισχυροποιούνται αφού ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ δεν έχει κρύψει ότι την επιτυχία της πώλησης

μεριδίου της εταιρείας την στηρίζει σε μεγάλο βαθμό σε Ασιατικές εταιρείες, προεξοφλώντας από καιρό ότι χωρίς Κινέζους αγοραστές το εγχείρημα της πώλησης θα αποτύχει. Μάλιστα προ μηνών είχε προσκαλέσει την Shenhua, την μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ενέργειας από άνθρακα της Κίνας, να επενδύσει στο λιγνίτη αλλά και να συμμετάσχει στο market test. Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ αποκάλυψε ότι παρέα με την Κινεζική εταιρεία, μελετά την διεκδίκηση λιγνιτικού σταθμού στην Τουρκία ισχύος 1000 MW.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία για την ανάπτυξη κοινής εταιρείας με την επίσης Κινεζική CMEC για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ στην Φλώρινα, η οποία ναυάγησε μετά τις κυβερνητικές αντιδράσεις και την ένταξη της μονάδας στο καλάθι της πώλησης.

Παρόμοιο μοντέλο αναμένεται να ακολουθήσει και στο Αμύνταιο αφού η αναβάθμιση θα γίνει σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή.

Ενώπιον του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Παναγιωτάκης δεν δίστασε να παρουσιάσει μέρος του σχεδίου της επόμενης μέρας για την ΔΕΗ αλλά και να ενθαρρύνει τους εγχώριους ενεργειακούς ομίλους να συμμετάσχουν στην διαδικασία πώλησης του 40% της Επιχείρησης. Ο κ. Παναγιωτάκης συνέδεσε την συμμετοχή τους με την μείωση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η ΔΕΗ στην προμήθεια ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι ήρθε η ώρα η ενεργοβόρα βιομηχανία να βγει μπροστά στην παραγωγή λιγνίτη.

Η Shenhua, βρίσκεται ήδη και με τα δύο πόδια στην Ελλάδα, μετά την συμφωνία που έχει συνάψει με τον όμιλο Κοπελούζου για από κοινού έργα στον τομέα της πράσινης ενέργειας αλλά και για την περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το εκτιμώμενο ύψος των επενδύσεων προσδιορίζεται στα 3 δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη του ομίλου Κοπελούζου δήλωναν τις προηγούμενες μέρες παρόν στο market test, με την προϋπόθεση όμως να μορφοποιηθούν οι όροι πώλησης, τονίζοντας τη στρατηγική συνεργασία με τον Κινεζικό γίγαντα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ προέβλεψε ότι η μονάδα της Φλώρινας (Μελίτη ΙΙ) θα απορροφήσει επενδύσεις ύψους 750 εκ. ευρώ και θα δημιουργήσει 600 έως 700 νέες θέσεις εργασίας στα ορυχεία που έχουν ενταχθεί στο πακέτο πώλησης, της Βεύης και του Κλειδιού.Επιπλέον, εξέφρασε την ανάγκη η αποεπένδυση να γίνει με συμφέροντες όρους και με ικανοποιητικό τίμημα, αναφέροντας ότι οι θέσεις εργασίας στις προς πώλησης μονάδες θα διασφαλιστούν.

Συνθέτοντας το παζλ της επόμενης μέρας, ο κ. Παναγιωτάκης δεν λησμόνησε να αναφερθεί και στο μεγάλο σχέδιο μετασχηματισμού της εταιρείας με αρωγό την McKinsey αλλά και στην επέκταση σε νέες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα είναι η λιανική αγορά του φυσικού αερίου. Προανήγγειλε επίσης σημαντικές οργανωτικές αλλαγές.
Υπενθυμίζεται ότι το θετικό κλίμα στις σχέσεις με την Κίνα, η ΔΕΗ το έχει επιβεβαιώσει τελευταία και στον χρηματοοικονομικό τομέα. Η εταιρεία έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με την China Development Bank (CDB) για τη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, την Τουρκία και την Μέση Ανατολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα