Δ. Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει περισσότερο την Ελλάδα στο προσφυγικό

του Ιωάννη Αντύπα

Στην έκδοση της τρίτης σύστασης προς την Ελλάδα για δράσεις που απαιτούνται για την επανέναρξη του συστήματος του Δουβλίνου και την ομαλοποίηση της ζώνης του Σένγκεν προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας μεμονωμένες επιστροφές μεταναστών, σταδιακά και πριν το τέλος του έτους από τα κράτη μέλη της ΕΕ στην Ελλάδα.

Ο επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος,

παρουσίασε τις συστάσεις της Επιτροπής και υπογράμμισε την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα, τονίζοντας πως πρέπει τα κράτη μέλη να στείλουν περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα, με τη μορφή ειδικών για τη διαχείριση αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα. Παράλληλα δήλωσε πώς αν και η επανέναρξη του Δουβλίνου είναι μια νομική δέσμευση, στην πράξη η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερους ανθρώπους καθώς έχει φτάσει στα όρια της.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για το σύστημα ασύλου (το οποίο θα επιτρέψει την επανέναρξη των επιστροφών από άλλα κράτη μέλη) ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξήγησε πως πρέπει να δημιουργηθούν επαρκείς ανοικτού τύπου εγκαταστάσεις υποδοχής, να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στη διαδικασία παροχής ασύλου, η πλήρης στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου, η εκτίμηση των αναγκών για τις θέσεις υποδοχής, η νομική εκπροσώπηση των αιτούντων ασύλου και η δημιουργία υποδομών για τις ευάλωτες ομάδες των προσφύγων.

Πάντως, σε ερώτηση του New Money, σχετικά με τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη σε συνέντευξη του στη Γερμανική DIE WELT, πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί καμία επιστροφή πρόσφυγα από τα κράτη μέλη της ΕΕ, ο Επίτροπος δήλωσε πως το Δουβλίνο τελεί «υπο αναθεώρηση» και μέχρι να ολοκληρωθεί, υπάρχουν οι βασικοί κανόνες του.

«Ναι μεν η Ελλάδα έχει και φιλοξενεί ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό αιτούντων ασύλου και μεταναστών και είναι στο όριο της, σε αυτή τη μεταβατική θεώρηση δεν είναι δυνατόν να γίνουν επιστροφές σε μια χώρα που έχει φτάσει τα όρια της, μια νομοθεσία ισχύει μέχρι να αντικατασταθεί από μια άλλη, άρα αυτό που λέει η επιτροπή είναι σωστό σε ότι αφορά τη νομική της πλευρά αλλά στην πρακτική της διάσταση όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αναφορικά με την συνθήκη ΕΕ- Τουρκίας, ο Επίτροπος είπε πως γίνεται δουλειά από κοινού με την Τουρκία ώστε να συμφωνηθεί η τεχνική βάση της αλλαγής του ορισμού της τρομοκρατίας, έτσι ώστε να εκπληρωθούν τα κριτήρια για την απελευθέρωση των θεωρήσεων Βιζα μέχρι το τέλος του έτους.

Τέλος, η Επιτροπή αποδέσμευσε 600 εκατομμύρια ευρώ στη Τουρκία για την υποστήριξη των Σύρων προσφύγων και τις κοινότητες που τους υποδέχονται για την υγεία και την παιδεία, ξεπερνώντας τα συνολικά 2 δις. ευρώ σε δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια από τα συνολικά 3 δις που προβλέπει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα