Χρ. Σπίρτζης: «Υπό νέους όρους η επέκταση της σύμβασης του 'Ελ. Βενιζέλος'»



Της Μαριάννας Τζάννε

Η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα γίνει με νέους όρους, υποστηρίζει o υπουργός Υποδομών κ. Χρίστος Σπίρτζης, επιβεβαιώνοντας το σκληρό πόκερ που θα παίξουν τους επόμενους μήνες, οι Καναδοί του συνταξιοδοτικού fund PSP που ελέγχουν το 40% του ΔΑΑ και η ελληνική κυβέρνηση. Το υπουργείο
Υποδομών, ως εποπτεύον οργανισμός δρομολογεί λύση για την υλοποίηση της μνημονιακής υποχρέωσης που προβλέπει επιμήκυνση της παραχώρησης κατά είκοσι χρόνια έως το 2046, ωστόσο δηλώνει με σαφήνεια υπέρ της αναθεώρησης των όρων της υφιστάμενης σύμβασης που λήγει το 2026 και κατά της πώλησης του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. «Είμαι υπέρ της παράτασης αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δοθεί με όρους που δεν συμφέρουν το δημόσιο» δηλώνει στο Busines Stories.

Με βάση τη σύμβαση η παραχώρηση είναι 30ετής και ολοκληρώνεται το 2026. Ωστόσο προβλέπεται ότι δέκα χρόνια πριν της λήξη της, μπορεί να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για την επέκτασή της. Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει στην τρίτη δανειακή σύμβαση και αποτελεί δέσμευση της χώρας από το 2011 που υλοποιείται όπως και τόσες άλλες με υπερβολικά αργούς ρυθμούς.

Ο κ. Σπίρτζης υπογραμμίζει ότι για τον επικείμενο σχεδιασμό έχει προηγηθεί συνάντηση με τους Καναδούς του PSP στους οποίους έχει τεθεί το πλάνο των αλλαγών, παρουσία και του υπουργού Επικρατείας που εποπτεύει τις επενδύσεις κ. Νίκου Παππά. Επισημαίνει όμως ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης όλα είναι στο τραπέζι και ότι για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να προηγηθούν εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Μιλά με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τους Καναδούς, λέγοντας ότι «μας ενδιαφέρει η PSP να είναι μόνιμος επενδυτής στην χώρα μας, γιατί δεν είναι ένα ευκαιριακό fund και υπό αυτή την έννοια θέλουμε να παραμείνει στην Ελλάδα και να επενδύσει και σε άλλους τομείς. Όμως δεν μπορούμε να μην βάλουμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θέματα όπως είναι τα ενοίκια που καταβάλλουν κρατικοί φορείς στο ΔΑΑ ή εργασιακά θέματα σαν να μην κατανοούμε τι συμβαίνει γύρω μας τα τελευταία χρόνια. Λες και είμαστε σε άλλη χώρα».

Το υπουργείο Υποδομών, ακολουθώντας διαφορετική γραμμή από το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να καθορίσει ένα νέο πλαίσιο στην λειτουργία του πιο επικερδές περιουσιακού στοιχείου του δημοσίου που πέρσι εμφάνισε κύκλο εργασιών που σκαρφάλωσε στα 360 εκ. ευρώ από τα οποία το 40% αντιστοιχεί σε κέρδη ύψους 110 εκ. ευρώ! Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη επιβατική κίνηση που έχει ξεπεράσει τα 18 εκατομμύρια επιβάτες το 2015, δημιουργούν μια πολύ ελκυστική επένδυση που οι Καναδοί σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να χάσουν. «Εάν αυτή την στιγμή άνοιγε το παιχνίδι για το ΔΑΑ είναι σαφές ότι επενδυτές θα εμφανίζονταν πολλοί» λένε αρμόδιες πηγές που υποστηρίζουν ότι το PSP επιδιώκει να μην γίνει ανοικτός διαγωνισμός. Όπως αναφέρουν ποντάρει στην επέκταση της σύμβασης με βάση τους υφιστάμενους όρους, στην βάση υπουργικής απόφασης του 2011 που παρέχει αυτή την δυνατότητα αλλά χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τονίζουν όμως ότι από την στιγμή που θα τεθούν στο τραπέζι νέοι όροι ο διαγωνισμός είναι δεδομένος. Πόσο όμως αποτιμάται η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης; Επικαιροποιημένα νούμερα δεν υπάρχουν ωστόσο στο παρελθόν έχουν γίνει κάποιες εκτιμήσεις που όμως κατά τραπεζικούς κύκλους δεν φαίνεται να αποτυπώνουν την πραγματική αξία του ΔΑΑ. Όπως αναφέρουν, εάν υπολογίσουμε ότι η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων απέφερε τίμημα 1,2 δισ. ευρώ και δεδομένης της επιβατικής κίνησης που σημειώνει ιστορικά ρεκόρ για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (πάνω από 1,1 εκ. επιβάτες τον Γενάρη του 2016), προβλέπεται ότι το τίμημα δεν μπορεί να είναι κάτω από 600 εκ. ευρώ. Όμως πρόκειται μόνο για εκτιμήσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΑΑ και η επιστολή οκτώ σημείων

Σύμμαχος του υπουργείου στο σχεδιασμό είναι ο Πρόεδρος του ΔΑΑ κ. Τάκης Ρουμελιώτης, διορισμένος στο αεροδρόμιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ευθυγραμμίζεται πλήρως με την γραμμή Σπίρτζη και έχει επικριθεί από το PSP αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ ότι κωλυσιεργεί την διαδικασία για την επέκταση της σύμβασης. « Με κατηγόρησαν ότι άλλα υποστήριζα σε κάποιες συναντήσεις μου και άλλα τελικά υπέγραψα στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο που έλαβε την απόφαση για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την επέκταση της σύμβασης.

Όμως στην πραγματικότητα, στο ΔΣ ψήφισα με βάση την επιστολή Σπίρτζη με την οποία ταυτίζονται οι προσωπικές μου απόψεις για το μέλλον του ΔΑΑ», δηλώνει στο b.s o Πρόεδρος του ΔΣ και προσθέτει: «Οι προσωπικές μου απόψεις δεν δεσμεύουν κανέναν αφού οι τελικές αποφάσεις θα περάσουν από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων και θα πρέπει να εγκριθούν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, πριν επικυρωθούν από το ελληνικό κοινοβούλιο». Ο υπουργός Υποδομών μ επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΔΑΑ στις 17 Φεβρουαρίου άνοιγε την διαπραγμάτευση για την σύμβαση παραχώρησης κατά είκοσι χρόνια, θέτοντας όμως οκτώ σημεία, στα οποία επιδιώκεται να υπάρξουν αλλαγές των όρων της σύμβασης. Τα σημεία αυτά είναι:

-Το ύψος και το είδος των επενδύσεων του ΔΑΑ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια
-το επιχειρησιακό σχέδιο για το διάστημα 2016-2046
-ειδικά θέματα εμπορικής πολιτικής του αεροδρομίου που έχουν επίπτωση στην εθνική οικονομία και τις μεταφορές όπως είναι τα τέλη χρήσης
-ειδικά θέματα διαχείρισης κεφαλαίου, αποπληρωμής τιμήματος και αποσβέσεων (αποθεματικά, νέα δάνεια κ.α
-ειδικά θέματα εμπορικής πολιτικής όπως τα μισθώματα που καταβάλλουν οι δημόσιες υπηρεσίες στο ΔΑΑ, οι μετεγκαταστάσεις υπηρεσιών σχετικών με τις αερομεταφορές όπως π.χ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας από το Ελληνικό στο ΔΑΑ.
-Θέματα δικαιωμάτων εκμετάλλευσης όπως είναι η διαχείριση των μετοχών του ελληνικού δημοσίου
-Διοικητικά θέματα, η εκπροσώπηση στο ΔΣ και στην Γενική Συνέλευση με βάση τη μετοχική σύνθεση του ΔΑΑ
-θέματα προσωπικού και εργασιακών σχέσεων

Όσοι εναντιώνονται στο σχέδιο Σπίρτζη, υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές αυτές είναι ουσιώδης, για αυτό και διατυπώνουν επιφυλάξεις ποιες από αυτές μπορεί να προχωρήσουν.

Γιατί δεν πρέπει να πουληθεί το 30%

Την ίδια στιγμή κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο πώλησης του 30% των μετοχών του ΔΑΑ που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται ο υπουργός Υποδομών. «Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν κάποιοι ότι πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Αλέξης Τσίπρας και όχι ο Αντώνης Σαμαράς! Δεν βρίσκω κανένα λόγο να πουληθεί το πακέτο μετοχών που κατέχει σήμερα το ελληνικό δημόσιο σε μια επένδυση άκρως επικερδής. Δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη δέσμευση ή υποχρέωση».

Όμως το ελληνικό δημόσιο παρά το γεγονός ότι ελέγχει το 55% του αεροδρομίου (30% το ΤΑΙΠΕΔ και 25% το δημόσιο), βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας καθώς η σύμβαση δίνει ισχυρά προνόμια στους Καναδούς. Για παράδειγμα, εάν θελήσει το ελληνικό δημόσιο να ανατρέψει εργασιακές σχέσεις και αμοιβές και το ΔΣ αρνηθεί να το πράξει όπως έχει συμβεί, τότε για να εγκριθεί, απαιτείται σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης στην οποία απαιτείται να έχει την πλειοψηφία του 60%, μολονότι διαθέτει το 55% των μετοχών του ΔΑΑ. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι παρά την διαφορά των ποσοστών μετοχών μεταξύ ελληνικού δημοσίου και PSP η εκπροσώπηση στο ΔΣ είναι ισότιμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα