Χίος: Σε ύφεση τα πύρινα «μέτωπα» - Μεγάλες καταστροφές στα μαστιχόδεντρα

Ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων φοβίζει τους κατοίκους της νότιας Χίου, που ελπίζουν πλέον ότι με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα θα κατασβήσουν πλήρως τις εναπομείνασες εστίες πυρκαγιάς.

Όλα τα μέτωπα μέχρι τις πρώτες ώρες της Τρίτης βρίσκονταν σε ύφεση χωρίς ωστόσο να εφησυχάζει κανείς αφού οι εστίες ήταν διάσπαρτες και οι αναζωπυρώσεις συνεχείς, εξαιτίας της αλλαγής της έντασης του ανέμου.

Το κυριότερο πρόβλημα, όπως αναφέρει το politischios.gr, εντοπίζονταν στην δασική έκταση μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων,

περιοχή που είχε καεί ήδη από την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012.

Η ύφεση των μετώπων έδωσε την ευκαιρία σε πυροσβέστες, εθελοντές πυροσβέστες, στρατιωτικούς και στελέχη της ΕΜΑΚ να ξεκουραστούν για λίγο ακόμα και στα χαντάκια δεξιά και αριστερά του οδικού δικτύου.

Η σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου

Ο μερικός έλεγχος των μετώπων οδήγησε και στην ανασύνταξη των δυνάμεων κατάσβεσης. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η ωριαία έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο οποίο δόθηκε βάρος στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων αλλά και στην διάνοιξη αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων.

Διανυκτέρευσαν στη Χίο τα εναέρια μέσα

Θέλοντας να κερδίσει χαμένο χρόνο το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής αποφάσισε την παραμονή σημαντικής δύναμης εναέριων πυροσβεστικών μέσων στο αεροδρόμιο Όμηρος της Χίου. Έτσι η πίστα το αεροδρομίου φιλοξένησε 2 Canadair καθώς και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα που με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσουν την επιχείρηση ελέγχου του πύρινου μετώπου.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 03.15 τα ξημερώματα της Δευτέρας σε δασική έκταση μεταξύ των χωριών Βέσσα και Λιθί και εξαπλώθηκε γρήγορα, κυρίως προς τα νοτιοδυτικά, με αποτέλεσμα να πλησιάσει τους οικισμούς του Λιθίου, των Μεστών και του Αγίου Γεωργίου Συκούσης, καίγοντας πευκοδάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδενδρα.

Πράγματι, σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά Ελάτα, Βέσσα και Λιθί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ.Τούμπου, η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

Φωτογραφία της NASA δείχνει τον καπνό να φτάνει νότια από την Κρήτη

Η Χίος έχει κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τον αέρα, αλλά και με την ώρα, για να προλάβουν να ελέγξουν τη φωτιά πριν να νυχτώσει και την ίδια ώρα η NASA δημοσιεύει μια εκπληκτική φωτογραφία από δορυφόρο της, στην οποία αποτυπώνεται το μέγεθος της φωτιάς, καθώς ο καπνός, φαίνεται πως από τη Χίο, φτάνει νοτιότερα από την Κρήτη.

Ο Αποστόλου στη Χίο

Σήμερα θα μεταβεί στη Χίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά. Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα