Χάνουν την αίγλη τους Λονδίνο και Ν. Υόρκη;

Το Λονδίνο διατήρησε την πρώτη θέση ως κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τις συνέπειες από το Brexit ενώ οι αντίπαλοί του από την Ασία φαίνεται ότι καλύπτουν το χάσμα που τους χωρίζει, όπως υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η Ν. Υόρκη διατηρεί, επίσης, τη δεύτερη θέση, στην κατάταξη της Z/Yen Group -η οποία καταρτίζει τον Global Financial Centers

Index- αν και στη δική της περίπτωση καταγράφονται αρκετά προβλήματα, κυρίως προερχόμενα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Λονδίνο και Ν. Υόρκη έχασαν 13 και 14 μονάδες αντίστοιχα σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ ανοδικά κινούνται πόλεις όπως το Κάλγκαρι, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.

«Ζούμε σε εποχές όπου επικρατεί η αβεβαιότητα και το ίδιο ισχύει και για τον χρηματοοικονομικό κλάδο», τονίζει ο Mark Yeandle, κορυφαίο στέλεχος της Z/Yen, ενώ προσθέτει ότι «το Brexit έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρώπη και η εκλογή Τραμπ έχει προκαλέσει ανησυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η θέση του Λονδίνου ως η κορυφαία έδρα τραπεζικών ομίλων φαίνεται να βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω του Brexit και του κόστους που αυτό μπορεί να έχει. Οι αμερικανικές τράπεζες το έχουν επιλέξει ως ευρωπαϊκή τους έδρα, αλλά φαίνεται να επανεξετάζουν αυτήν τους την απόφαση.

Φρανκφούρτη και Δουβλίνο είναι οι δύο προορισμοί στους οποίους μπορεί να κατευθυνθούν εάν αποχωρήσουν από το Λονδίνο, ενώ βρίσκονται στην 23η και στην 33η θέση της κατάταξης αντίστοιχα, έχοντας υποχωρήσει σε σύγκριση με το 2016. Το Παρίσι βρίσκεται στην 29η θέση της κατάταξης.

Ο δείκτης ανανεώνεται κάθε έξι μήνες, ενώ καταρτίζεται μετά από online δημοσκόπηση μεταξύ 3.000 επαγγελματιών του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα