ΧΑ: Οι ξένοι επενδυτές θέλουν το trade - Οι δανειστές όμως;

του Δημήτρη Παφίλα

Οι ξένοι επενδυτές, προεξόφλησαν την απόλυτη θετική εξέλιξη με το ράλι των 13 ημερών στο χρηματιστήριο ότι η Ελλάδα θα λάβει μια δέσμευση για το ελληνικό χρέος (2018) και πως το ΔΝΤ θα αναλάβει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα. Οποιοσδήποτε κι αν ήταν στην θέση τους, θα ήθελε να πετύχει το trade, ύστερα από 5 χρόνια αναμονής και 3 ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.

Το

"φρένο" όμως, στο ασταμάτητο ράλι της Οδού Αθηνών με τις ρευστοποιήσεις της Παρασκευής υπενθύμισε ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν ευθύγραμμα και ανοδικά, αλλά έχουν κλιμακώσεις και αποκλιμακώσεις, όπως γράφει σε έκθεση της η Morgan Stanley.

Και η 2η αξιολόγηση, όπως κάθε αξιολόγηση είναι ακριβώς σαν δείκτης χρηματιστηρίου με έντονη κάθοδο όταν δεν υπάρχει συμφωνία και εκρηκτική άνοδο όταν οι κυβερνήσεις αποδέχονται τα μέτρα. Στην όλη εξίσωση, χρειάζεται να προσθέσει κανείς και τον πολιτικό παράγοντα: Η κυβέρνηση Σαμαρά βγήκε στις αγορές το 2014, έκανε ανασχηματισμό και με τα μέτρα, αλλά και την υπόθεση του προέδρου οδηγήθηκε σε εκλογές.

Με άλλα λόγια, ακόμη και στο απόλυτο θετικό σενάριο η σημερινή κυβέρνηση θα υποστεί σημαντική φθορά των σκληρών μέτρων – κι αυτό δεν μπορεί να λησμονηθεί, όπως δείχνουν οι υποθέσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των συμβασιούχων.

Η αγορά, όμως, έφθασε ένα βήμα από τις 800 μονάδες με τις τράπεζες να αποδίδουν πάνω απο 35% τον τελευταίο μήνα ενω ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 19% περίπου.

Την σημαντική ώθηση έδωσαν 3-4 επενδυτικές τράπεζες από τις ΗΠΑ, οι οποίες συντονισμένα τοποθέτησαν κεφάλαια περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ποντάροντας ότι στις 22 Μαϊου οι δανειστές θα καλωσορίσουν την ελληνική κυβέρνηση για τα μέτρα δίνοντας μια θετική δήλωση για το χρέος, με διευθέτηση τον Αύγουστο του 2018. Παράλληλα, αναμένουν να ανατεθεί σημαντικός ρόλος στο ΔΝΤ με συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η εκδοχή, αυτή, όμως, είναι η απολύτως θετική προκειμένου να βγει η συναλλαγή για τους ξένους επενδυτές, διότι σ αυτό το σενάριο, η Αθήνα μπορεί να φθάσει μέχρι τις 1000 μονάδες μέχρι τον Σεπτέμβριο ( σ.σ Στο θετικό σενάριο εντάσσεται και η έξοδος του Δημοσίου στις αγορές με ομόλογο έως 2 δισ. ευρώ). Ύστερα από 5 χρόνια ταλαιπωριών στην Ελλάδα από το 2012, πολλοί ξένοι επενδυτές επισημαίνουν πως " έφθασε η ώρα να αποφασίσουν οι δανειστές. Άλλωστε η Γερμανία ήταν αυτή που επεδίωκε την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ", όπως λένε.

Αν αντίθετα το ΔΝΤ παραμείνει ως απλός τεχνικός σύμβουλος και δεν πραγματοποιηθεί καμία δέσμευση για το χρέος, τότε η αγορά θα υποχωρήσει προς τις 720-700 μονάδες, όπως υποστηρίζει πηγή από funds που συμμετέχει στην ελληνική αγορά. Όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες η απαίτηση του ΔΝΤ για παράταση 40 χρόνων στα ελληνικά δάνεια δεν γίνεται δεκτή. Το τι θα συμβεί, όμως, αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα μέχρι την Κυριακή 21 Μαϊου.

Νέες τοποθετήσεις από ξένους και στην μεσαία κεφαλαιοποίηση

Ανεξάρτητα από τα δυο βασικά σενάρια που "τρέχουν" οι επενδυτές, δυο θετικά στοιχεία αναδείχθηκαν από το πρόσφατο ράλι. Ξένοι επενδυτές τοποθετούν κεφάλαια και στην μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση καθώς αρχίζουν να κτίζουν επενδυτικές θέσεις. Την ίδια ώρα το τελευταίο διάστημα έχουν κινητοποιηθεί τόσο βασικοί μέτοχοι όσο και Έλληνες επενδυτές. Πιεσμένο, όπως ήταν το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και πολλές ελληνικές μετοχές έδωσαν σημαντικές αποδόσεις είτε γιατί συμμετέχουν σε κλάδους με ανάπτυξη, είτε γιατί εμφανίζουν ανοδικά θεμελιώδη μεγέθη.

Ποια είναι τα μέτρα που εξετάζονται για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;

1 Να πραγματοποιηθεί μερική εξόφληση των υφιστάμενων δανείων προς την Ελλάδα με την ενεργοποίηση των 19,4 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το δάνειο των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ολοκληρώθηκε το 2015.
Με τα 20 δισ. ευρώ εξετάζεται να αγοραστούν το 2018 τα δάνεια του ΔΝΤ, για τα οποία το σημερινό επιτόκιο είναι περίπου 3%, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προσφέρει ο ESM.

2 . Η χρήση των κερδών του 2014 (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από τον ESM και την ΕΚΤ, αλλά και των κερδών από τα ομόλογα των προγραμμάτων ANFA και SMP, που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες, και υπολογίζονται περίπου στα 14 δισ. ευρώ από το 2013 μέχρι και σήμερα.

3. Η κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους των 33 δισ. του 2012 με στόχο χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και ομαλοποίηση των πληρωμών.
Στα μακροπρόθεσμα μέτρα το πιο σημαντικό είναι ο «μηχανισμός» που πρότεινε ο ESM και προβλέπει έναν «περιοριστή» του επιτοκίου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων της Ελλάδας ώστε να σταθεροποιηθούν οι πληρωμές, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

4. Παράταση των δανείων κατά 20 χρόνια.
Το ΔΝΤ ζητάει παράταση 40 χρόνια αλλά αυτό το ενδεχόμενο αποκλείεται καθώς το όριο που έχει τεθεί είναι 20 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα