Μπάφετ: Επαινεί τους «φιλόδοξους μετανάστες» και την θαυμαστή ανάπτυξη των ΗΠΑ

O Γουόρεν Μπάφετ μόλις δημοσίευσε την ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους.

Με αξία πάνω από 250,000 δολάρια η μετοχή της Berkshire Hathaway, δεν αφορά τους περισσότερους επενδυτές. Αλλά μέσω αυτής της επιστολής, ο «γκουρού» των επενδύσεων και CEO της Berkshire Hathaway, δίνει ανεκτίμητα μαθήματα σχετικά με την τέχνη και την αξία της επένδυσης, καθώς και μια άποψη για την κατάσταση της Αμερικής και του κόσμου. Άλλωστε όπως λέει ο ίδιος, η οικονομική ανάπτυξη της Αμερικής είναι θαυμαστή και πως ένας από τους βασικούς λόγους

γι' αυτό, ήταν το κύμα των ταλαντούχων και φιλόδοξων μεταναστών στις ΗΠΑ.

Στην επιστολή, η οποία διαβάζεται από πολλούς καθώς περιέχει ενδείξεις για το που πιστεύει ο διασημότερος επενδυτής του κόσμου ότι οδεύουν οικονομία και αγορά, δεν αναφέρεται ονομαστικά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ένα μικρό μόνο μέρος της αγγίζει θέματα πολιτικής.

Σημειώνεται πως ο Μπάφετ είχε στηρίξει ανοικτά την Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία, έχει πει πως δεν θεωρεί ότι ο Τραμπ θα εκτροχιάσει την οικονομία.

Στη φετινή του επιστολή ο Μπάφετ εξακολουθεί να διατηρεί την αισιοδοξία του για τις ΗΠΑ, εκτιμώντας πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις (και συνεπώς ένα καλάθι μετοχών) είναι βέβαιο πως θα αξίζουν πολλά περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, τηρεί κάποιες επιφυλάξεις ως προς το τι μπορεί να συμβεί στην αγορά στα επόμενα χρόνια. Θεωρεί πως θα υπάρξουν κάποιες μεγάλες πτώσεις στην αγορά –ή ακόμα και πανικός- που θα επηρεάσουν όλες τις μετοχές, αλλά συστήνει ψυχραιμία. Θεωρεί πως η αύξηση του πλούτου θα διακοπεί για σύντομες χρονικές περιόδους κατά καιρούς, αλλά δεν θα σταματήσει.

Ο ίδιος εκφράζει ανησυχία για την άνιση κατανομή του πλούτου αυτού, σημειώνοντας πως υπάρχει κάποια ανησυχία πως οι Αμερικάνοι εξακολουθούν να έχουν υπερβολικά μεγάλο χρέος.

Στην επιστολή του ο Γουόρεν Μπάφετ «τα βάζει» για μια ακόμα φορά με τα hedge funds συμβουλεύοντας τους επενδυτές να μείνουν στα index funds χαμηλού κόστους.

«Όταν τρισεκατομμύρια δολάρια διαχειρίζονται από Wall Streeters που χρεώνουν υψηλές αμοιβές, συνήθως οι managers είναι αυτοί που παίρνουν τα υπερμεγέθη κέρδη, όχι οι πελάτες», αναφέρει.

«Τόσο οι μεγάλοι όσο και οι μικροί επενδυτές θα πρέπει να μείνουν στα index funds χαμηλού κόστους», συμπληρώνει.
Στην ετήσια επιστολή κάνει αναφορά και στην επενδυτική του μέθοδο. Πέρυσι, η Berkshire Hathaway αποεπένδυσε από μερίδια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε στην AT&T, Deere και P&G, καθώς και στη Walmart, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη ανακατάταξη στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

Σε ότι αφορά τις αγορές, η Berkshire επένδυσε στην Apple, την Delta, την Southwest Airlines την United Continental και την American Airlines.

Μεταξύ των 15 μεγαλύτερων holdings της Berkshire, υπάρχουν τέσσερις μετοχές εταιρειών που η εταιρεία δεν είχε στο χαρτοφυλάκιό της πριν από έναν χρόνο. Το γεγονός πως τα κορυφαία holdings της σπανίως αλλάζουν, έχει κάνει μερικούς να χαρακτηρίσουν τον Μπάφετ ως έναν επενδυτή που «αγοράζει και κρατά για πάντα», όμως ο Μπάφετ λέει πως αυτό δεν ισχύει. Όπως αναφέρει, υπάρχουν κάποιες μετοχές που δεν σχεδιάζει να πουλήσει σύντομα, όμως αυτό «δεν είναι δέσμευση».

Keywords
Τυχαία Θέματα