Αξιολόγηση και Σαρωνικός ανατρέπουν τις ισορροπίες για το Μαξίμου

Σε μία από τις κρίσιμες και δύσκολες καμπές της πορείας της βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς με την έναρξη κιόλας της νέας σεζόν, διαψεύδονται οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις και οι προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου ότι θα άλλαζε το βαρύ πολιτικό κλίμα, που υπάρχει τους τελευταίους μήνες για τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Τα σύννεφα που συγκεντρώνονται ήδη πάνω από την τρίτη αξιολόγηση, ανατρέπουν το περίφημο success story για την πορεία της οικονομίας, οι δε διαχειριστικές ανικανότητες της κυβέρνησης,

με αποκορύφωμα την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό, προκαλούν τεράστια αμηχανία και έντονο προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί μεν να μετατοπίσει το ενδιαφέρον στην πολιτική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως μοιάζει να εγκλωβίζεται μόνος του όλο και περισσότερο σε αυτά τα προβλήματα, χωρίς οδό διαφυγής.

Η καταφυγή για παράδειγμα σε επιθέσεις κατά των μέσων ενημέρωσης για τον Σαρωνικό, μετατρέπει την υπόθεση της οικολογικής καταστροφής σε συνολική κυβερνητική πανωλεθρία, αντί να περιορίσει την πολιτική ζημιά στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Από την άλλη η επιμονή στο στόχο για γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, οδηγεί μοιραία την κυβέρνηση να κινείται πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Η απαίτηση που διατύπωσε προς τους υπουργούς του να έχουν τουλάχιστον το 80% των προαπαιτούμενων έτοιμο έως τις αρχές Νοεμβρίου, τοποθετεί τον πήχη πολύ ψηλά, με ορατό τον κίνδυνο να περάσει η κυβέρνηση κάτω από αυτόν με ό,τι συνεπάγεται και για την ουσία των διαπραγματεύσεων, αλλά και για τις πολιτικές εντυπώσεις. Και τούτο διότι είναι αφενός εξαιρετικά δύσκολη και για λόγους τεχνικής προετοιμασίας η εκπλήρωση τόσων προαπαιτούμενων, αλλά και επειδή πολλοί υπουργοί του δείχνουν παροιμιώδη ραθυμία να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα των Θεσμών. Η αυστηρή προειδοποίηση του τους απηύθυνε χθες ο κ. Τσίπρας είναι ενδεικτική της ανησυχίας του Μαξίμου, ενώ υποκρύπτει και μηνύματα για τον ανασχηματισμό, ο χρόνος και το περιεχόμενο του οποίου παραμένουν άγνωστες μεταβλητές στον πρωθυπουργικό σχεδιασμό.

Ακόμη κι αυτή η υπόσχεση που έδωσε χθες ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, περί παροχής και πάλι κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του χρόνου, την ώρα που είναι εντελώς αμφίβολη η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και οι δανειστές καραδοκούν αυτή τη φορά για να θέσουν όρους, μοιάζει να βάζει την κυβέρνηση σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή: ή θα δώσει παροχές που η ίδια επέλεξε να τάξει, χωρίς κατ' ανάγκη να αποκομίσει πολιτικά κέρδη από αυτό, καθώς οι δανειστές θα πιέζουν για τη λήψη νέων μέτρων έτσι κι αλλιώς ή θα υποστεί μία δεινή πολιτική ήττα γοήτρου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Μαξίμου επιχειρεί να αποδράσει μέσω συνεχών αντιπερισπασμών. Τελευταίο παράδειγμα που βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, η επίκληση δημοσκοπήσεων, που σύμφωνα με τις ερμηνείες των κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων είναι αρνητικές για τη ΝΔ και καταγράφουν θετικά στοιχεία για τις κυβερνητικές πολιτικές.

Κατά την εκτίμηση των κυβερνώντων καταρρέει το δημοσκοπικό αφήγημα του κ. Μητσοτάκη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μειώνει τη διαφορά στην πρόθεση ψήφου από την ΝΔ, υπερτερώντας μάλιστα σε διάφορα ποιοτικά στοιχεία, ενώ η κοινή γνώμη δεν επιθυμεί εκλογές, όπως είναι το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόνο, που η επιλογή των κυβερνώντων να επικαλεστούν ακόμη και εταιρία γκάλοπ, που δεν εμφανίζεται στο σύστημα πιστοποίησης, προκαλεί πολιτικές αναταράξεις με τη ΝΔ να μιλά για εταιρία φάντασμα και να προσφεύγει στο ΕΣΡ!

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα