Στην κόψη του ξυραφιού η τελική συμφωνία - Για Σεπτέμβρη πάνε τα "δύσκολα" προαπαιτούμενα

Παράταση στην παράταση για το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας φαίνεται να δίνουν ελληνική κυβέρνηση και δανειστές.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, και από τις δύο πλευρές, ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολύ κοντά, οι καθυστερήσεις δείχνουν ότι η συμφωνία μπορεί να αργήσει να έρθει, ακόμα και μετά το καλοκαίρι, καθώς Ελλάδα και πιστωτές έχουν αφήσει εκκρεμότητες

οι οποίες όμως είναι απαραίτητες για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 10,3 δισ. ευρώ αλλά και για να επανέλθει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Αθήνα έχει ζητήσει διορία έως τον Σεπτέμβριο για ορισμένα "δύσκολα" προαπαιτούμενα, επικαλούμενη μεγάλη πίεση στο εσωτερικό της χώρας και του κυβερνώντος κόμματος, ενώ φαίνεται να υπάρχουν αμφιβολίες και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα πριν το τέλος του έτους.

«Είναι ένα θέμα της κοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους νομοθέτες να ψηφίσουν για τα ίδια θέματα ξανά και ξανά» δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας ότι, «ορισμένες από τις ενέργειες που απαιτούνται, επιδεινώνουν τον αντίκτυπο των μέτρων που έχουν ήδη υιοθετηθεί και πλήττουν περαιτέρω τις ευπαθείς ομάδες», τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Για να καταφέρουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα ορισμένα από τα εκκρεμή αυτά ζητήματα θα μπορούσαν να αναβληθούν για το Σεπτέμβριο σχολίασε, τονίζοντας πάντως ότι «είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαδοχικές ψηφοφορίες έχουν βάλει σε δοκιμασία την κυβέρνηση, καθώς κάποιες από τις αλλαγές που ζητούν οι δανειστές αφορούν την αναδρομική περικοπή του ΕΚΑΣ, το «πάγωμα» μισθών, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την πώληση «κόκκινων» δανείων με εγγύηση Δημοσίου.

MNI: Η συμφωνία με το ΔΝΤ μπορεί να πάρει ως το τέλος του έτους

Αναβολές και καθυστερήσεις στη συμφωνία, αυτή τη φορά από την πλευρά των δανειστών και κυρίως του Ταμείου, προβλέπει και το γερμανικό πρακτορείο MNI.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένη και μάλιστα είναι πιθανό η συμφωνία να αργήσει ακόμα κι έως το τέλος του 2016.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, υπάρχουν αμφιβολίες ακόμα και για το αν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα στο τέλος της χρονιάς, καθώς οι αξιωματούχοι του πιέστηκαν να δεχτούν μια κατ' αρχήν συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup παρά τις αντιρρήσεις τους για την ασαφή απόφαση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Όπως δήλωσε μια από τις πηγές, η συμφωνία στο Eurogroup ήταν περισσότερο «πολιτική παρά τεχνική», αφού οι Ευρωπαίοι θέλησαν να λύσουν γρήγορα το ελληνικό πρόβλημα, ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Όμως η λύση του προβλήματος είναι μόνο προσωρινή και το Ταμείο θα πρέπει να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μόνο εφόσον συντάξει τη δική του έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, μέχρι το τέλος του έτους, η οποία αναμένεται ότι θα ξαναφέρει στην επιφάνεια το «χάσμα» μεταξύ των δανειστών για την επίλυση του θέματος.

Σημειώνεται ότι μια τέτοια καθυστέρηση μπορεί να έχει αρνητικές επιπλοκές για τα ελληνικά ομόλογα και να αναβάλλει την απόφαση της ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver που θα δώσει "ανάσα" στις ελληνικές τράπεζες αφού θα αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση της ΕΚΤ από αυτή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η επαναφορά του waiver είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα αποκατασταθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και θα αποκτήσουν πρόσβαση στο πρόγραμμα φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων της ΕΚΤ, το TLTRO 2. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα περίπου 12 δισ. ευρώ υφιστάμενου δανεισμού TLTRO που εκκρεμεί.

Μένει να φανεί το πότε θα δώσει η ΕΚΤ το «πράσινο φως» στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, είτε -όπως λένε δημοσιεύματα του ξένου τύπου- όταν η Αθήνα τηρήσει πλήρως τους όρους του Μνημονίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα