Απόστολος Αποστολάκης: Ο «key investor» του Taxibeat

Αν κλείσει το deal που συζητιέται εδώ και μήνες ανάμεσα στην γερμανικών συμφερόντων mytaxi (με μετόχους από θυγατρικές της Daimler και της Deutsche Telekom μέχρι και την κρατική επενδυτική τράπεζα KfW) και τη δική μας, taxibeat ένας από τους κερδισμένους της υπόθεσης θα είναι και ο Απόστολος Αποστολάκης.

Ο τελευταίος θα επωφεληθεί από το deal – γίνεται λόγος για ένα τίμημα

της τάξης των 40 εκατομμυρίων ευρώ- καθώς αποτελεί έναν "key investor"στο Taxibeat.

Ο Απόστολος ένας serial entrepreneur που γύρισε το χαρτί και έγινε investor παρεμβαίνει πλέον στην αγορά που συγκροτούν οι προσπάθειες των startup εταιρειών και των ιδρυτικών τους ομάδων μέσα από το σχήμα του Venture Friends fund.

Τον Δεκέμβριο του 2014 είχα μιλήσει μαζί του και είχα καταγράψει την συνομιλία μας στο κείμενο (δημοσιεύτηκε στην ενότητα City Stories/ protothema.gr, 16/12/2014) που ακολουθεί: «Ο σαραντάρης Απόστολος Αποστολάκης ούτε τυχαίος είναι, ούτε -πολύ περισσότερο- ένας πρωτοεμφανιζόμενος στην αναδυόμενη εγχώρια σκηνή των startup εταιρειών. Το ακριβώς αντίθετο. Ο Αποστολάκης έχει και συνεχίζει να επενδύει, να συμμετέχει σε ιδρυτικές ομάδες και σχήματα, να στηρίζει και να βοηθά με την προσωπική του παρουσία αλλά και να συμβουλεύει νεώτερους επιχειρηματίες στα πρώτα τους αλλά και στα κατοπινά τους βήματα. Άλλωστε, ο ίδιος έχει πολλές και διαφορετικές, αλλά πάντα χρήσιμες, εμπειρίες από τον επαγγελματικό και επιχειρηματικό του βίο και γνωρίζει καλά –και από πρώτο χέρι- τον τρόπο με τον οποίο όλοι όσοι επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν στον επιχειρηματικό στίβο πρέπει να μένουν όρθιοι ακόμη και στις δυσκολίες. Το εγχείρημα του e-shop.gr φαίνεται να του δίδαξε πολλά και ακόμη περισσότερο για τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Αλλά, αυτά ανήκουν στο παρελθόν – έστω κι αν αυτό είναι κοντινό. Ο ίδιος προτιμά να δίνει για το εαυτό του το παρακάτω βιογραφικό: «Ο Απόστολος είναι επιχειρηματίας στο χώρο του internet. Ξεκίνησε με το e-shop.gr αλλά έκτοτε έχει ασχοληθεί ως συνιδρυτής angel και σύμβουλος με το Taxibeat, το e-food.gr, το doctoranytime.gr, το nannuka, το e-table και πρόσφατα το funkmartini.gr».

Σε κάθε περίπτωση αν κάποιος διεκδικούσε τον τίτλο του πιο δραστήριου αλλά και ανήσυχου angel investor –ο τύπος του βασικού επενδυτή σε startup εγχειρήματα- αυτός δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από τον Αποστολάκη. Με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό μου του ζήτησα να μου απαντήσει σε δύο ερωτήσεις – δύο ερωτήσεις που θα ήθελε να τις υποβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων startupers.

1. Καταρχήν τι προσφέρει ένας angel investor;

Ένας angel προσφέρει χρήματα (συνήθως της τάξης των 20-50.000 ευρώ), όμως η βασική του συνεισφορά είναι ο χρόνος και η εμπειρία του. Η εμπειρία έγκειται στο ότι ο επενδυτής έχει ξαναπεράσει τη διαδικασία ίδρυσης και ανάπτυξης μιας εταιρείας και άρα μπορεί να μεταφέρει τη γνώση αυτή και να αποφευχθούν λάθη: να κερδηθεί χρόνος.

Παράλληλα, εάν υπάρχει και συναφής επιχειρηματική εμπειρία σε startup τότε ένας angel μπορεί να βοηθήσει και πρακτικά δίνοντας άποψη για το προϊόν, τη διαδικασία πώλησης αλλά και το marketing της εταιρείας. Επίσης σημαντική είναι η βοήθεια σε επίπεδο επαφών/συστάσεων. Οι επαφές είναι από νέα άτομα στο startup μέχρι ένα λογιστή/δικηγόρο, επαφές με διαφημιστικά μέσα ή ακόμη και με εμπόρους. Για παράδειγμα όταν ξεκινούσαμε το e-food.gr και το e-table.gr βοηθησε που εγώ είχα επαφές με κάποιες αλυσίδες ή εστιατόρια με τα οποία δύσκολα μπορεί κάποιος να συνεργαστεί στο ξεκίνημά του.

Τέλος η συμμετοχή ενός angel, τόσο με χρήματα όσο και με το χρόνο του, δίνει μια αξιοπιστία και εμπνέει εμπιστοσύνη τόσο σε συνεργάτες όσο και μελλοντικούς επενδυτές για τη σοβαρότητα του εγχείρηματος.

2. Τι ψάχνει ένας angel investor;

Καταρχήν ψάχνει μια καλή αλλά μεγάλη ιδέα. Αν μιλάμε για εμένα, εγώ επιπρόσθετα ψάχνως κυρίως για ιδεές που λύνουν υπαρκτά και σημαντικά προβλήματα - βλέπε ανεύρεση γιατρού (doctoranytime.gr) ή βοήθειας με τα παιδιά (nannuka.gr).

Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο που κοιτάει κάθε angel investor είναι η ομάδα! Κοιτάμε τον επιχειρηματία και προσπαθούμε να καταλάβουμε αν το άτομο που μας μιλάει έχει τη σοβαρότητα, την πίστη, το πάθος και την ικανότητα να δημιουργήσει μια εταιρεία που κάποια στιγμή θα κάνει κάποια εκατομύρια ευρώ σε κύκλο εργασιών. Κοιτάμε αν το άτομο αυτό έχει τα χαρακτηριστικά να προσλάβει και να κινητοποιήσει 10-15 άτομα εργαζόμενους τα οποία θα πρέπει να συμμερίζονται το πάθος του για τη νέα επιχείρηση.
Η επιχειρηματικότητα έχει πολλές δυσκολίες και πρέπει ο ιδρυτής/ες να είναι μαχητές και έτοιμοι για αγώνα που θα διαρκέσει τουλάχιστον 3-4 χρόνια μέχρι να έρθει το validation της προσπάθειας και κάποια σημαντικά έσοδα".

Keywords
Τυχαία Θέματα