Απόφαση – βόμβα: Μη ασφαλής χώρα η Τουρκία για επιστροφές προσφύγων

Απόφαση που χαρακτηρίζει την Τουρκία ως μη ασφαλή τρίτη χώρα και ουσιαστικά αναστέλλει τις επαναπροωθήσεις Σύρων στην γειτονική χώρα, εξέδωσε δευτεροβάθμια επιτροπή που μελετά προσφυγές για άσυλο, γράφει η εφημερίδα Καθημερινή.

Η απόφαση ελήφθη με αφορμή την έφεση που άσκησε ένας Σύρος, του οποίου η αίτηση για άσυλο είχε απορριφθεί σε πρώτο βαθμό.

Η επίμαχη απόφαση δημιουργεί ένα δεδικασμένο που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί στην εξέταση και άλλων εφέσεων, κάτι

που σημαίνει ότι η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο στα νησιά μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Η κρίση του δευτεροβάθμιου οργάνου ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι όλοι οι αφιχθέντες στα ελληνικά νησιά που δεν δικαιούνται άσυλο θα πρέπει να επιστρέψουν γρήγορα στην Τουρκία.

Ένας από τους στόχους της ευρω-τουρκικής συμφωνίας ήταν η αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών, όμως από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή, στις 20 Μαρτίου, έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία λιγότεροι από 400 άνθρωποι.

Το ίδιο διάστημα, οι νέες αφίξεις υπολογίζονται σε περίπου 8.500, αν και τον Απρίλιο ο αριθμός των αφιχθέντων μειώθηκε κατά περίπου 90% σε σχέση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex.

Στο μεταξύ την παραίτησή του υπέβαλε ο αστυνομικός διευθυντής Χίου, Ανδρέας Δαμίρης, για προσωπικούς λόγους, ωστόσο, τοπικές πηγές αναφέρουν ότι μεγάλο ρόλο στην απόφασή του έπαιξε η κατάσταση με το προσφυγικό.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι ανακοίνωσε την απόφαση των ΗΠΑ να συνδράμουν με ναυτική παρουσία στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα