Αποχωρεί η Shell από την ΕΠΑ Αττικής

Αποχωρεί πλήρως η Shell από την ΕΠΑ Αττικής, ενώ η ΔΕΠΑ «φεύγει» από τις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας. Αυτή είναι η πρόταση που θα καταθέσει στους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο ενέργειας για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου.

Στη σημερινή συνάντηση των Θεσμών με τον υπουργό

Γιώργο Σταθάκη (12.00) θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η εκκρεμότητα για το θέμα της απομείωσης του μεριδίου της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά του αερίου, ένα ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την πρόσφατη αλλαγή της διοίκησης της εταιρείας.

Η ΔΕΠΑ και η αποχώρηση της Shell

Η ΔΕΠΑ έχει μερίδιο 51% στις τρεις εταιρείες παροχής αερίου (ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και ΕΠΑ Αττικής) χωρίς όμως το μάνατζμεντ, το οποίο ασκείται από τους ιδιώτες που έχουν το 49% (ιταλική Eni σε Θεσσαλονίκη Θεσσαλία καιShell σε Αττική).

Μέχρι στιγμής, ήταν ανοιχτό το ζήτημα της αποζημίωσης των ιδιωτών μετόχων των ΕΠΑ για την απώλεια του αποκλειστικού δικαιώματος που έχουν βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογράψει, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2018 ανοίγουν πλήρως οι αγορές της προμήθειας.

Στη σημερινή συζήτηση με την τρόικα το υπουργείο ενέργειας προσέρχεται με νέα πρόταση, η οποία, σύμφωνα με πηγές, θα προβλέπει τα εξής:

-Διενέργεια ανεξάρτητης αποτίμησης για τις ΕΠΑ από ανεξάρτητο διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο,
-Πλήρη αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας με κάλυψη του value gap (και αποπληρωμή της πιθανής διαφοράς στη ΔΕΠΑ) και
-Εξαγορά όλων των μετοχών της Shell (49%) με ανάληψη του μάνατζμεντ της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ.

Αν λοιπόν η πρόταση γίνει αποδεκτή τότε, η ΔΕΠΑ θα χάσει την παρουσία της σε Θεσσαλονίκη Θεσσαλία και θα αξιοποιήσει τα έσοδα από την Eni, το ρευστό ύψους 320 εκ. ευρώ και το μηδενικό δανεισμό για να εξαγοράσει το μερίδιο και να καλύψει το value gap της Shell.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα