Από το 2017 και... βλέπουμε η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, αφήνει να εννοηθεί ο Ντράγκι

Για μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και της σύνταξης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επί της οποίας αναμένεται να «κονταροχτυπηθούν» οι Ευρωπαίοι δανειστές με το ΔΝΤ προσδιορίζει τη συζήτηση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει

πως η ένταξη των ελληνικών χρεογράφων στο QE δεν πρόκειται να γίνει εντός της χρονιάς, όπως εξάλλου εκτιμούσε στο τελευταίο της report και η BofA.

Συγκεκριμένα, σε απαντητική του επιστολή προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο του Ευρ. Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ. Ντράγκι δηλώνει ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ κι ότι «θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο ως προς την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Ο Μ. Ντράγκι δεν παραλείπει επίσης να αναφέρει ότι «αναμένει συνεχή συμμόρφωση (της ελληνικής πλευράς) με τους όρους του προγράμματος».

Αναλυτικά η επιστολή

Στις 22 Ιουνίου 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε να επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) από τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης για τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα τα οποία εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία, υπό την επιφύλαξη ειδικών περικοπών αποτίμησης (haircuts).

Ως αποτέλεσμα, οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν εκ νέου να χρησιμοποιούν εμπορεύσιμα χρεόγραφα τα οποία εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία ως εξασφαλίσεις για τις πιστοδοτικές πράξεις της ΕΚΤ. Η απόφαση αυτή έλαβε υπόψη την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του υφιστάμενου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε τη δέσμευση που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές για την υλοποίηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής του ΕΜΣ και παράλληλα αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος αυτού.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο ανάφερε ότι το ενδεχόμενο αγοράς -στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme - PSPP)- εμπορεύσιμων χρεογράφων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο ως προς την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και άλλους 2 παράγοντες σχετικούς με τη διαχείριση κινδύνων.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, στη δήλωσή της στις 25 Μαΐου 2016, η Ευρωομάδα (Eurogroup) σημείωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής σειράς μέτρων σε βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, με σκοπό την επαναφορά του χρέους σε καθοδική πορεία και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών σε διατηρήσιμα επίπεδα. Υπό το φως αυτών των παραγόντων, στην παρούσα συγκυρία δεν μπορεί να προσδιοριστεί ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις ενδεχόμενες αγορές -στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP- εμπορεύσιμων χρεογράφων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα